Što poduzima Vesna Pusić, ministrica MVP u vezi migrantske krize?

Na vrhuncu migrantske krize, kada je u Hrvatsku već ušlo 13 500 migranata oglasila se ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. “Sve je pod kontrolom i s time se država može nositi“, izjavila je to dok su migranti preplavili Tovarnik i Beli Manastir, te neprestano nekontrolirano ulazili u Hrvatsku. Ulazak migranata u Hrvatsku bez ikakvog nadzora traje i dalje. Ministrica Pusić u tom trenutku nalazila se u splitskoj Vili Dalmaciji na otvaranju Regionalnog centra za istraživanje i inovacije! Zatim je uslijedila izjava kako se; „teroristi ne voze u probušenim čamcima preko Mediterana nego putuju avionima’ i da nitko od terorista neće riskirati da se utopi’. Tek tada smo spoznali koliko ministrica Pusić ima saznanja o radu terorističke organizacije ISIL, pa je puno izglednije da će je izabrati za čelnicu CIA, nego za glavnu tajnicu UN.

Kao „zadnja rupa na svirali“, na red je došao i posao za koji prima plaću – a to je ministrica vanjskih poslova RH. Stoga Vesna Pusić dodaje; „Do sada je o mogućnosti zbrinjavanja migranata razgovarala sa kolegom iz Novog Zelanda, a to će uskoro napraviti i sa kolegama iz Kanade, Australije i Sjedinjenih američkih država.“

Kao što možemo vidjeti prioritet ministrice Pusić u ovoj krizi je otvaranje Regionalnog centra za inovacije i razgovor sa kolegom s Novog Zelanda. To je Vesni Pusić vjerojatno prvi izbor za smještaj migranata jer je udaljenost od Novog Zelanda do Hrvatske svega 18 324 km. Jasno vam je kako neće biti nikakav problem prebaciti migrante na Novi Zeland, i to je ozbiljna opcija koliko i izbor Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Ministrica Pusić još nas nije izvijestila što će dogovoriti s kolegama iz Kanade, Australije i SAD-a, jer ti se razgovori tek trebaju dogoditi, ali unaprijed možete zaključiti kako spomenute zemlje neće primiti niti jednog migranta. Osim ako ih ministrica V. Pusić svojim diplomatskim šarmom ne uvjeri u suprotno.

Deset dana ranije, komentirajući kvote EK za prihvat izbjeglica iz Grčke, Italije i Mađarske, ministrica Pusić je izjavila: „Hrvatska je spremna za prihvat 550 migranata, ali sigurno može zbrinuti i dodatnih 1064.“ Moramo priznati kako je ta njena izjava bila u potpunosti točna. Hrvatska je doista bila u stanju zbrinuti 1614 migranata koje je Vesna Pusić spomenula. Stvarna situacija s pristizanjem migranata dovela je do potpunog raspada cjelokupnog sustava upravljanja krizom u RH u samo jednom danu.

Na koncu prema „Planu B“, i suprotno procjenama Vesne Pusić o prihvatu izbjeglica iz Mađarske, Vlada je već više tisuća izbjeglica poslala u Mađarsku. Tome, naravno nije prethodio nikakav dogovor Vesne Pusić s tamošnjim vlastima ili mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom. Stoga je spomenuti Szijjarto izjavio: “Milanović se ponio jadno u reagiranju na krizu.” Potom se dogodio incident u kome je 36 hrvatskih policajca uhićeno, i razoružano jer su naoružani, bez dozvole, ušli u Mađarsku u vlaku sa izbjeglicama. Ministar Ostojić je u Tovarniku rekao kako je hrvatska strana bila uvjerena da se radi o dogovoru te da su naši policajci čuvali red i mir u tom vlaku!?!
MUP je poslije objavio da se 36 hrvatskih policajaca u 22.43 sati vratilo u Hrvatsku na graničnom prijelazu u Baranjskom Petrovom Selu. Da nikakvog dogovora s Mađarskom nije bilo potvrđuje i izjava premijera Milanovića: ‘Nije bilo dogovora s Mađarskom. Natjerali smo ih da prime izbjeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje.’
Prilično samouvjerena izjava premijera koji se ne može nositi s krizom, jer državni mehanizmi kontrole i nadzora ne funkcioniraju, kao niti vladina tijela, osobito MVP i ministrica Vesna Pusić. Istovremeno, Slovenija prema kojoj Vesna Pusić i MVP nisu poduzeli nikakve diplomatske korake vezano za „Plan B“, zatvorila je granicu i ne propušta migrante.

Kako je diplomacija izuzetno važna u izbjegavanju međudržavnih konflikata, nedjelovanje MVP i ministrice Pusić u ovim, objektivno, složenim okolnostima još je pogubnije.

Što bi trebao činiti MVP, a što ministrica Pusić?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da se sljedećih dana u Hrvatskoj očekuje još 40 tisuća ljudi. S obzirom na razvoj geostrateške situacije u Siriji, Libiji i Iraku, ne može se niti približno odrediti koliko će migrantska kriza trajati.

U ovoj situaciji MVP Hrvatske trebao bi snažno lobirati prema institucijama EU kako bi se Hrvatskoj pomoglo na svaki mogući način, a prvenstveno onim najpotrebnijim – novcem. Jer ova kriza ima svoju cijenu. Pustimo sada po strani što Hrvatska još nije izradila niti strateški plan i program kako bi povukla sredstva iz EU za migrante, dok je Slovenija to već učinila i dobit će sredstva. Ministrica Pusić trebala bi inicirati izvanredni sastanak s ministrima vanjskih poslova EU, a svakodnevno biti u kontaktima s ministrima, vanjskih poslova Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke i ostalih članica EU. Ukoliko je premijer Milanović na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji spomenuo kako „EU bježi od problema.“, onda bi MVP i Vesna Pusić danonoćno trebali poduzimati planske mjere kako bi se položaj Hrvatske olakšao. Hrvatska mora imati stajališta o migrantskoj krizi koja će zastupati u EU.
Ako su Velika Britanija Irska, i Danska mogle izlobirati da ne moraju primiti niti jednog migranta, nevjerojatno je kako naše MVP u tom pogledu ne može učiniti baš ništa.

U takve diplomatske napore trebalo bi uključiti i UN. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović morala bi pokrenuti inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Hrvatski veleposlanik pri UN, Vladimir Drobnjak, formalno može zatražiti takvu sjednicu. On se nalazi se pod ingerencijom MVP i ministrice Vesne Pusić, ali, i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, osim što je sukreatorica vanjske politike, zasigurno ima dobre kontakte s tamošnjim strukturama, osobito onima u SAD.
Očigledno je kako u ovom trenutku i dalje traje paraliza sustava upravljanja krizom u RH. Takvo stanje najizrazitije je u MVP koje vodi Vesna Pusić. Dakle, u ovoj migrantskoj krizi, kojoj se ne nazire kraj, mogući su razni scenariji, ali MVP i Vesna Pusić svoj posao moraju započeti raditi – odmah!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah