Stvarajući u javnosti negativnu sliku o sindikatima, neki mediji pokušavaju utjecati na pregovore

Foto: Fah

Sindikati javnih službi u svom demantiju na naslovnicu Jutarneg lista od 14. prosinca ističu kako ona nije ništa otkrila, iako senzacionalistički najavljuje, već je istinu pokrila i zamutila. Neistinu o tome kako je uvjet sindikata da “plaće iz proračuna moraju rasti 25 posto“ shvaćaju kao ciljani pokušaj utjecaja na pregovore stvaranjem negativne slike o sindikatima i prikazivanjem njihovih članova kao onih koji uzimaju drugima nešto što im ne pripada.

“Sindikati javnih službi primorani su pobijati tvrdnju objavljenu na naslovnici Jutarnjeg lista od 14. prosinca: ‘Da je Vlada pristala na uvjet sindikata, plaće iz proračuna morale bi rasti 25 posto’. Tvrdnja je u potpunosti netočna. Novinar Jutarnjeg lista bio je prisutan na tiskovnoj konferenciji 13. prosinca na kojoj su sindikati objasnili da je stanje upravo suprotno, tj. da je Vlada ta koja je postavila nemoguće uvjete zahtijevajući od sindikata da potpišu kako se sindikati slažu da ne postoji potraživanje za 2016. godinu”, istaknuli su Sindikati javnih službi.

Ponovili su ono što sindikati zastupaju:

– sindikati su pristali na povećanje plaća od 3 posto u travnju i 3 posto u studenom 2017. godine, iako su na početku tražili 6 posto od siječnja, a zatim predložili 3 posto od siječnja i 3 posto od srpnja;

– sindikati su bili spremni na nagodbu o dospjelim potraživanjima za 2016. godinu kojom bi se znatno umanjio teret za državni proračun, pod uvjetom da se postigne obostrano prihvatljiv dogovor o usklađivanju plaća u javnim službama i privredi u 2018. i narednim godinama;

– sindikati nisu mogli prihvatiti ultimativni zahtjev Vlade da potpišu kako se nisu ispunili nikakvi uvjeti za potraživanja za 2016. godinu. Time bi potpisali da je Sporazum dokument bez ikakve valjanosti, a da su oni obmanjivali članstvo godinama.

– Međutim, to što sindikati nisu prihvatili takav apsurdni zahtjev, nikako ne znači da su tražili ispunjenje ukupnog duga po Sporazumu. Dug za 2016. godinu iznosi najmanje 13,4 posto plaće za svaki mjesec, a sindikati su prvotno tražili tek 3 posto po mjesecu (ili 36 posto jedne plaće) dok je Vlada ponudila jednokratnih 370 kuna za dug koji vrijedi oko 8000 kuna po prosječnoj plaći u javnim službama.

Istaknuli su da neistinu o tome kako je uvjet sindikata da “plaće iz proračuna moraju rasti 25 posto“ shvaćaju kao ciljani pokušaj utjecaja na pregovore stvaranjem negativne slike o sindikatima i prikazivanjem njihovih članova kao onih koji uzimaju drugima nešto što im ne pripada.

“Naprotiv, Sporazum i njegove Izmjene i dopune jamče članovima sindikata povrat onoga čega su se odrekli svih godina krize i prije. Dakle, nije Jutarnji list ništa otkrio, kao što u naslovnici senzacionalistički najavljuje, već je istinu pokrio i zamutio”, pojasnili su dodavši kako tobožnje „uvjete“ sindikata u Jutarnjem listu tumači Danijel Nestić koji na pregovorima nije sudjelovao pa svoje zaključke očito zasniva samo na nepouzdanom izvoru. Dvije su njegove tvrdnje ili neprovjerene ili neobjektivne.

“Prva. Nije istina da su u krizi otpuštani samo radnici s nižom spremom, a zadržavani radnici s visokom spremom. U mnogim slučajevima otpuštani su radnici s višom spremom kako bi poslodavci smanjivali troškove rada. U tome nema pravila, a Nestić kao znanstvenik ne bi smio iznositi nepouzdane tvrdnje. Druga. Prema konvencijama Međunarodne organizacije rada, ratificirane u Saboru, kolektivni ugovor ima prednost pred Zakonom u ovim pitanjima”, naglasili su.

“Uključivanje poluinformiranog stručnjaka, koji daje privid neutralnosti, služi tome da se tvrdnja iz naslovnice učini objektivnijom”, zaključili su.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr