Tko je Marina Škrabalo – prosvjednica s Trga sv. Marka i građanska aktivistica?

Aktivisti inicijativa “Dobrodošli” i “Are You Syrious” te Centra za mirovne studije okupili su se u srijedu na Trgu sv. Marka prosvjedujući zbog zatvaranja balkanske migrantske rute. Najavljeno je kako će se u petak u 18 sati na Trgu sv. Marka održati mirni prosvjed protiv zatvaranja granica za migrante.

Ispred inicijative “Dobrodošli”, govorila je Marina Škrabalo, a tko je ona saznajte u nastavku.

Tko je Marina Škrabalo iz inicijative „Dobrodošli“?

Inicijativa „Dobrodošli“, kao što sama navodi, ima cilj osim pružanja podrške migrantima i vršenje političkog pritiska radi promjene restriktivne migracijske politike.

Marina Škrabalo članica je GONG-a i njegovog Zagovaračkog tima na čijem je čelu poznato ime – Dragan Zelić. Ona je viša savjetnica u GONG-u, građanskoj udruzi koja se često u medijima predstavlja kao samoproglašena dušebrižnička udruga koja nadgleda demokratske procese u Hrvatskoj.

„Odlično je upoznata s radom organizacija civilnog društva u Hrvatskoj i regiji, a i članica je nekoliko organizacija. S GONG-om surađuje niz godina, kako profesionalno, tako i volonterski, te je svojim radom doprinijela na iniciranju projekata, razvoju istraživanja i poboljšanju kvalitete rada na postojećim projektima i programima“, navodi se na stranicama GONG-a.

Iz ovoga proizlazi da je Marina Škrabalo članica više organizacija civilnog društva, a nije jedina. Tako se stječe dojam o masovnosti nevladinih i drugih udruga, ali vjerojatno i niz drugih povlastica koji iz toga proizlaze.

Malo detaljniji životopis Marine Škrabalo nalazi se na stranici IPF (International policy fellowships) iz Budimpešte. U svojoj biografiji napisala je da ima kvalifikacije „za jačanje građanskih prava i izgradnji mira u post-jugoslavenskoj regiji(!)“.

Godine 2002. dobiva nagradu Sorosevog Otvorenog društva iz Budimpešte (International Policy Fellowship, Open Society Institute Budapest – 2002).

Pod profesionalnim iskustvom slijedi više nego dojmljivi niz udruga, instituta, mirovnih centara i raznih drugih društava koji naoko nisu povezani.

Biografija Marine Škrabalo napisana je engleskom jeziku za strance, a naša Marina oduševila je strance činjenicom da je pravi poliglot i govori niz svjetskih jezika: hrvatski (materinski), srpski i bosanski (tečno govori), a slovenski i makedonski izvrsno razumije i može čak prevesti na engleski!

Iz životopisa:

LANGUAGES
Croatian (native language), hence fluent in Serbian and Bosnian; English (fluent); Italian (solid) Slovenian, Macedonian (excellent understanding and translating capacity into English)

Marina Škrabalo kći je Ive Škrabala, nekadašnjeg filmskog redatelja i saborskog zastupnika HSLS-a i Libre (započeo je zbrku s hrvatskim državnim blagdanima izmislivši hrvatski Dan državnosti i Dan neovisnosti, jedan u nizu postupaka tzv. “detuđmanizacije”), a njezin brat Mate Škrabalo hrvatski je veleposlanik pri Europskoj Uniji u Bruxellesu, navodno bliski prijatelj Zorana Milanovića.

Protiv referenduma o braku

“Inicijativa U ime obitelji teži tome da zacementira uskraćivanje uopće mogućnosti za ostvarivanje nekih osnovnih ljudskih prava, ovoga puta prava jedne manjine u RH. Moram naglasiti da ta manjina ni danas nema prava koja im vi želite unaprijed oduzeti, i to smatram običnim terorom većine nad manjinom”, govorila je Škrabalo u vrijeme kampanje za referendum o braku.

“Izlaznost od 37 posto je najniža izlasnost do sada na referendumima na nacionalnoj razini, ali i na izborima, bilo na nacionalnoj ili lokalnoj razini. Tumačimo da za većinu građana, dakle, 63 posto građana, ustavna pravo većine, koja već uživa pravo o kojem se glasuje, ne zanima. To nisu njihove potrebe. Njihove potrebe su neke druge – obrazovanje, posao, socijalna sigurnost, upravljanje javnim dobrima, borba protiv korupcije… Ne znam što je to, ali svakako nije dokazivanje i ustavno forsiranje braka između žene i muškarca kao životne zajednice. Dakle, svi građani koji su ostali kući nisu dali podršku ovakvom forsiranju Ustavu. No, u datim uvjetima bilo je malo vremena i malo prilika i malo institucionalnih poticaja da se građanima objasni da to što oni ne podržavaju ovu inicijativu i ostaju kući zapravo znači da su dali vjetar u leđa onima koji pokušavaju nametnuti jedan partikularni, isključujući i preventivni napad na Ustav te ravnopravnost zagarantiranu Ustavom ovim referendumom”, kazala je Marina Škrabalo ispred kampanje Građani glasuju protiv.

“Nažalost, sada imamo situaciju da većina građana ne podržava ustavnu promjenu, ali će ona stupiti na snagu. Odnos između dvije trećine građana koji su glasovali ‘za’ te jedne trećine koja je glasovala ‘protiv’ najviše govori, prema našem tumačenju, o tome da jedino vjerske zajednice provode obrazovanje za vrijednosti, dok institucije i obrazovni sustav ne bave se građanskim obrazovanjem. Građani imaju potrebu za raspravama. Ne čudi nas što je vjerska koncepcija braka sada ušla u Ustav, ali istovremeno želimo reći da se ovdje ne radi o većini građana Republike Hrvatske”, dodala je Škrabalo nakon što su objavljeni rezultati referenduma kojim je odlučeno da će u Ustav ući odredba o braku kao zajednici muškarca i žene.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah