Tko je Nela Pamuković, koja vodi feminističku udrugu i uoči ‘Oluje’ organizira ‘antiratne’ akcije

Nela Pamuković
Foto: Vrtleska225 / wikimedia commons

U srijedu, trećeg kolovoza okupilo se u Zagrebu desetak članova iz pet udruga koji već godinama uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na Trgu bana Jelačića transparentima relativiziraju Domovinski rat i obranu od velikosrpske agresije.

Kako smo već pisali, iza “antiratne akcije” su stajale nevladine organizacije Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo), Ženska mreža Hrvatske.

Od navedenih samo su tri udruge sudjelovale u istoj akciji i 2016. godine, kada je okupljanje zabranio MUP, a kada su se ipak okupili, policija je morala intervenirati i štititi ih od nezadovoljne reakcije javnosti.

Pamuković gotovo 30 godina vodi feminističku udrugu

“Kao i ranijih godina pred obljetnicu Oluje u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića udruge su željele održati prosvjed protiv veličanja ratne pobjede, no to je zabranio MUP. Ipak, došli su na Trg kako bi održali mirnu prosvjednu akciju, no stigli su i branitelji pa je morala intervenirati policija.”, izvijestio je 2016. N1.

Tada su u “akciji” uz Centar za žene žrtve rata – ROSA, Žensku mrežu Hrvatske i Centar za građansku hrabrost sudjelovale Žene u crnom (Beograd), Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb).

Iako su danas “akcije” navedenih aktivista glede navodnih ratnih zločina uglavnom pale u medijsku irelevantnost, udruge ipak financijski dobro stoje te bave mnogim mnogim aktivnostima u “području ljudskih prava”, posebice tzv. zagovaranjem, odnosno lobiranjem za izmjenom mnogobrojnih zakonskih akata.

Tu je posebno aktivna udruga Centar za žene žrtve rata – ROSA koja se osnovana davne 1992. godine, a već 29 godina je vodi Nela Pamuković.

Pamuković osnovala brojne homoseksualne udruge

Pamuković je inače deklarirana lezbijka, jedna od glavnih članica zaklade Astrea za “lezbijsku pravdu”. Ona je u Hrvatskoj poznata još od 80-tih kada je bila jedna od predvodnica tzv. drugog vala feminizma koji je nastojao razlučiti “rod” od spola, odnosno “rodne uloge” od spola. Pamuković je 1989. godine u Zagrebu osnovala lezbijsku grupu Lila inicijativa te je suosnivačica lezbijske udruge Kontra osnovane 1997. godine.

Pamuković je također jedna od osnivačica zagrebačke homoseksualne povorke, te “predaje” “povijest lezbijskog i feminističkog pokreta” u zagrebačkom “Centru za ženske studije”. Njezina je najistaknutija uloga bila u tzv. antiratnim kampanjama u BiH 1992. godine, nakon čega je osnovala Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb). Pamuković je s Vesnom Teršelič bila predstavnica Hrvatske u Koordinacijskom vijeću Koalicije za REKOM od 2009. do 2014., kontroverzne inicijative koja je nastojala izjednačiti agresora i žrtvu u Domovinskom ratu.

Prva koordinatorica udruge bila je Vesna Kesić, a od 1993. ju vodi Pamuković. Inače, među osnivačima ove udruge uz Pamuković se nalaze Aida Bagić (viša savjetnica u Agenciji za znanost visoko obrazovanje), Biljana Kašić (Centar za ženske studije), Đurđa Knežević, Marica Martin, Martina Belić, Neva Tölle (Radna skupina za ratifikaciju Istanbulske konvencije), Slavica Kušić, Vanja Nikolić, Vesna Janković (Nova ljevica, Možemo), Vesna Kesić i Vesna Teršelić (Zelena akcija, Centar za mirovne studije, Nova ljevica).

Financiranje udruge

ROSA još nema objavljeno izvješće za 2021. godinu na svojim stranicama, ali prema Registru neprofitnih organizacija vidljivo je da se obilno financiraju iz državnog proračuna, ali i da su dobili 138.000 kn iz lokalne samouprave za razliku od 45.000 koje su dobili 2020.

Iako još nema detaljnih podataka, iz javno dostupnih izvora moguće je potvrditi da su dobili od Grada Zagreba u 2021. godini: za “Psihosocijalna pomoć i podrška azilanticama – žrtvama nasilja i štetnih tradicijskih praksi” 10.000 kuna, za “Njena budućnost je ravnopravnost!” 20.000 kn, za “Program podrške ženama koje su preživjele rodno/spolno utemeljeno nasilje” 58.000 kuna, za Financijska potpora za za podmirenje troškova edukacija za savjetodavke u savjetovalištima i skloništima za žene žrtve nasilja 20.000 kuna i za Program podrške ženama koje su preživjele rodno utemeljeno nasilje (trgovanje ženama, silovanje u ratu, prostitucija) 25.000 kuna.

Utjecaj ROSE

Centar za žene žrtve rata je suosnivač Ženske mreže Hrvatske i PETRA Mreže – mreže za suzbijanje trgovanja ženama i djevojčicama te vodi Žensko savjetovalište koje pruža besplatnu, stručnu i anonimnu pomoć i podršku. Njihova SOS linija protiv trgovine ljudima je tijekom vremena postala dio Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima te za nju i dobivaju novac iz državnog proračuna.

No puno značajniji utjecaj ova udruga ima u području zakonodavstva, pa je tako 2020. godine Nela Pamuković zajedno s Joannom Maycock i Mary Collins iz Europskog ženskog lobija te Mirjanom Kučer iz Ženske mreže Hrvatske sudjelovala na sastanku s Ninom Borovec – Bego, predstavnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova pripremi sesije na sjednici UN Komisije o statusu žena na kojoj je Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije trebala biti vodeća organizatorica u ime EU.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.