Borić i Murganić glasovale za izvješće pravobraniteljice, jedina suzdržana Selak Raspudić

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

U istome danu kada je udruga U ime obitelji upozorila zašto treba odbaciti Izvješće pravobraniteljice Višnje Ljubičić, kada se predsjednik RH Zoran Milanović ponovno osvrnuo na rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova rekavši da “osam godina ne radi ništa”, u Saboru je većina saborskih klubova i zastupnika poduprla Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2019. godinu.

Višnju Ljubičić na mjesto pravobraniteljice za ravnopravnost spolova imenovao je Hrvatski sabor 2011., a Andrej Plenković predložio je 2019. za još osam godina – osobu koja je podržavala napade na referendum o braku koji je HDZ tada podržavao.

“Uđe li brak muškarca i žene u Ustav, bit će to diskriminacija”, tvrdila je 2013. Višnja Ljubičić, zaključujući da je “referendumsko pitanje protuustavno jer dovodi u nepovoljan položaj izvanbračne i istospolne zajednice”.

Što su saborski zastupnici danas poduprli? Zalaganja Višnje Ljubičić za promjenu zakona i Ustava – da homoseksualci mogu posvajati djecu, njezino protivljenje pro-life pokretu, izostanak reakcije kada se govorom mržnje napadaju žene koje nisu istog svjetonazora kojeg ona promiče, izostanak brige za radna prava žena …?

> Pročitajte analizu UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

> Selak Raspudić o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova: ‘Nije prikazano na što se konkretno potrošilo 5 milijuna kuna’

> Čije interese štiti pravobraniteljica – djece bez roditelja ili LGBT lobija?

> (VIDEO) Bulj: ‘Pravobraniteljica Višnja Ljubičić i nije nešto puno napravila’

Članice Odbora za ravnopravnost spolova uz obrazloženje većinom su glasova (10 glasova „ZA“ i 1 „SUZDRŽANI“ glas) odlučile predložiti Hrvatskom saboru donošenje sljedećeg zaključka: Prihvaća se Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2019. godinu. Član odbora Zlatko Hasanbegović nije bio na sjednici Odbora, te nije glasovao o izvješću.

Članice Odbora iz kvote SDP-a, SDSS-a, Kluba zastupnika koalicije na čelu s Možemo i HDZ-a zajednički su glasovale za potvrdu ovog izvješća dok je članica Odbora u ime Mosta bila suzdržana, a član Odbora u ime DP-a nije bio na sjednici Odbora.

Predsjednica
Marija Selak Raspudić (NZ) – Klub MostNL

Potpredsjednica
Branka Juričev-Martinčev (HDZ)

Članovi:

Mirela Ahmetović (SDP)
Anamarija Blažević (HDZ)
Rada Borić (NZ) – Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka
Sabina Glasovac (SDP)
Dragana Jeckov (SDSS)
Nada Murganić (HDZ)
Romana Nikolić (SDP)
Grozdana Perić (HDZ)
Anita Pocrnić-Radošević (HDZ)
Ankica Zmaić (HDZ)
Zlatko Hasanbegović (Blok) – Klub zastupnika Domovinskog pokreta

Od gore navedenih članova Odbora – 10 je članica, unatoč svim upozorenjima zašto Izvješće treba odbaciti, zaključilo da pravobraniteljica dobro radi svoj posao.

Udruga U ime obitelji više je puta upozoravala saborske zastupnike da Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić treba odbaciti jer je s jedne strane loše sastavljeno te iz njega nije vidljivo što je sve, kako i zašto pravobraniteljica radila u protekloj godini, dok je s druge strane vidljivo da je pravobraniteljica malo doprinijela zaštiti radnih prava žena. Jedan od glavnih uzroka diskriminacije žena u RH je nepoštivanje radnih prava trudnica i mladih majki – od otežanog zapošljavanja žena koje planiraju imati djecu do nemogućnosti korištenja bolovanja za malu djecu ili vraćanja na manje odgovorno i niže plaćeno radno mjesto nakon rodiljnog dopusta. No, pravobraniteljica se odabrala baviti i nametati ideološke teme poput redefinicije braka, udomljavanja i posvajanja djece za homoseksualne parove, promocijom pobačaja i progonom neistomišljenika. Pravobraniteljica Ljubičić, koju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS) izabrala na novih osam godina mandata (2019.-2027.), zajedno sa svojih 11 zaposlenika i proračun od oko milijun eura više predstavlja lijevo-liberalnu udrugu koja se bavi nametanjem vlastite ideologije nego državnu instituciju od koje svi mogu očekivati pomoć, nepristranu inicijativu i rješavanje problema, o čemu svjedoči i njezino najnovije Izvješće o radu u 2019.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova trebala bi inače djelovati neovisno i samostalno, pratiti provođenje zakona i propisa koji se tiču ravnopravnosti spolova i najmanje jednom godišnje o tome izvješćuje Hrvatski sabor.

U opisu poslova joj je i da razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili skupinama pojedinaca. Pravobraniteljici bi se svatko trebao moći obratiti zbog povreda zakona bez obzira je li neposredno oštećen.

>Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

>Plenkovićeva Vlada potiho uvodi rodnu ideologiju: Iz školskih svjedodžbi izbačena oznaka spola i imena roditelja!

>Udruga U ime obitelji zatražila hitno djelovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog slučaja Tončike Lalovac

Tko je Višnja Ljubičić?

Na čelo neovisnog tijela za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, Sabor je Višnju Ljubičić, diplomiranu pravnicu, prvi put imenovao 28. listopada 2011. godine.

Višnja Ljubičić na tom je mjestu naslijedila Gordanu Lukač Koritnik, a za pravobraniteljicu ju je predložila HDZ-ova vlada na čijem je čelu bila Jadranka Kosor.

Prije toga, Ljubičić je bila 10 godina savjetnica/načelnica odjela u Vladinu Uredu za ljudska prava.

Od 1993.-2001. godine bila je savjetnica/šefica odjela i pročelnica Ureda tajnika Ministarstva obrane, a od 1990-1993. godine pravna savjetnica u trgovačkom poduzeću – stranom predstavništvu u Zagrebu.

Radnu karijeru počela je kao pripravnica na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Podsjetimo i na neke njezine kontroverzne poteze.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prozivala je udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bave zaštitom trudnica.

Pozvala je Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravstva da, kako je rekla, “u okviru svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva u području reproduktivnog zdravlja žena”.

Višnja Ljubičić poznata je i po kontroverznim nastupima tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku gdje je, izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući aktualnu vlast i njoj bliske nevladine udruge.

Također je bila aktivna u kampanji za ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije.

Pravobraniteljica je također propustila osuditi Ranka Ostojića, bivšeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Milanovićeve vlade zbog javnog vrijeđanja gđe Anice Kovač. Udruga U ime obitelji prijavila je Ostojića zbog diskriminacije na osnovi spola pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Udruga U ime obitelji 2016. svim članovima Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora poslala je prijedlog za odbacivanje Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja tu dužnost obnaša od 2011. godine.

Višnja Ljubičić kritizirala je 2018. i tadašnju HDZ-ovu ministricu za demografiju, obitelj i mlade Nadu Murganić zbog tadašnjeg prijedloga Zakona o udomiteljstvu tražeći da se pravo udomljavanja proširi, među ostalim, i na istospolne partnere.

Tvrdila je da isključivanje životnih i neformalnih životnih partnera iz definicije obitelji nije u skladu s načelom ravnopravnosti spolova.

Zabrinjavajuće je da je pravobraniteljica nastupila u skladu s vrlo glasnim LGBT lobijima koji govore da za djetetov emocionalni i psihološki razvoj uopće ne igra ulogu je li ono odraslo u homoseksualnoj ili heteroseksualnoj zajednici, iako već danas mnoga istraživanja priznatih znanstvenika pobijaju takvu tvrdnju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr