U samoizolaciji sam: Iako sam ispunio sve preduvjete, nitko mi ne jamči da ću moći ostvariti svoje biračko pravo

Foto: Thinkstock

Kako osigurati svoje ustavno pravo na glasovanje ako ste kao i ja, skupa s cijelom obitelji u samoizolaciji jer vam je netko od ukućana zaražen koronavirusom? Sudeći prema ono što je do sada Državno izborno povjerenstvo (DIP) otvoreno iznijelo u javnosti to nije moguće.

Osobe koje su u samoizolaciji u teoriji mogu glasovati u svojim kućama budući da će ih tijekom izbornog dana posjetiti članovi izbornog povjerenstva. Samoizolirani birači, koji u svom domu imaju nekoga zaraženog koronavirusom izaći će ispred ulaza svojih kuća i zgrada te će tamo pred članovima povjerenstva uz pridržavanje epidemioloških mjera konzumirati svoje biračko pravo.

U praksi, DIP ima poteškoća s osiguranjem glasovanja i u svim staračkim domovima u Republici Hrvatskoj, a birači u samoizolaciji, kako je priznao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin nemaju garanciju da će moći ostvariti svoje biračko pravo.

Informiranje u DIP-u

Da bi birač u samoizolaciji saznao što treba učiniti kako bi pristupio glasovanju prvo bi morao posjetiti stranice DIP-a te proučiti njihove upute.

U priopćenju DIP-a tako se navodi kako su se birači u samoizolaciji dužni javiti nadležnom gradskom/općinskom izbornom povjerenstvu do četvrtka, 2. srpnja 2020. i zatražiti da im se, uslijed izrečene mjere samoizolacije, omogući glasovanje na adresi prebivališta.

“Birači koji će na dan izbora biti u samoizolaciji, glasuju ispred ulaza stana/kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nose masku za nos i usta”, navodi se u priopćenju DIP-a.

Glede telefonskog informiranja u DIP-u, njihove linije većine su vremena bile zauzete pa je do informacija koje nisu navedene u njihovom priopćenju otežano doći.

Komunikacija s biračkim odborom i što sa zaraženim osobama?

Ukoliko su se osobe u samoizolaciji odlučile informirati svoj gradski/općinski odbor da žele glasovati to su mogle putem kontaktiranja brojeva navedenih u DIP-ovom adresaru. Neki birački odbori imali su samo jedan, a neki i po dva telefonska kontakta. U mom konkretnom slučaju, kada sam uspio kontaktirati prvi ponuđeni broj biračkog odbora te objasnio da tražim informacije o glasovanju u samoizolaciji, preusmjeren sam na drugi kontakt.

Drugi kontakt, koji je bio zadužen za davanje informacija o glasovanju u samoizolaciji i prijavljivanje birača u samoizolaciji bio je kao i telefonske linije u DIP-u pod opterećenjem, pa sam trebao biti uporan da kontakt i ostvarim u vrijeme kada linija nije bila zauzeta.

>Elektroničko glasovanje uklonilo bi sva pitanja na koja DIP još uvijek nema odgovore

>HDZ je u izbornom programu 2016. obećavao uvođenje e-glasovanja: Danas postoje svi preduvjeti za njegovo uvođenje

U komunikaciji s nadležnom osobom mog biračkog odbora, saznao sam da, kada je riječ o osobama koje su izolaciji jer su zaražene koronavirusom, one na izborima ne mogu glasovati.

Dakle, u praksi od četvero članova obitelji, troje može biti u samoizolaciji, a jedna u izolaciji zbog zaraze koronavirusom – te će na izborima troje ljudi moći glasovati, a jedna ne. Razlog zašto netko od članova obitelji ne može glasovati u ime drugog člana, je zbog toga što postojećim Izbornim zakonom nije prepoznato ovlaštenje druge osobe da glasuje umjesto vas. Ovlaštenje je iznimno prepoznato u slučaju da je riječ o slijepoj osobi, nepismenoj osobi ili osobi koja ekstremnih oštećenja ne može samostalno glasovati, no i u tom slučaju ta se osoba uz ovlaštenu mora pojaviti na predviđenom biračkom mjestu.

Rezultat toga jest da će potencijalno zaražene osobe u samoizolaciji uz maske za nos i usta moći glasovati, a zaražene osobe koje se nalaze na istom mjestu neće moći glasovati. Ipak, Ustavni sud je u petak donio odluku da je DIP-ova odluka protuustavna te da je DIP dužan osigurati ostvarivanje izbornog prava i zaraženim biračima.

Stoga je DIP u petak popodne, iako je rok za prijavu birača u (samo)izolaciji bio do četvrtka, objavio kako će i zaraženi Covidom-19 moći glasovati. To im je omogućeno po izmjenama i dopunama tehničkih uputa, te će uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić.

Procedura glasovanja i izostanak garancije

Birači u samoizolaciji svoje biračko pravo ostvaruju po propisanim pravilima izdanim u “Obvezatnim uputama o načinu glasovanja birača s invaliditetom, nepismenih birača, slijepih birača te birača koji nisu u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto”.

Prema njima, glasovanje se vrši tako da birač dobiva odgovarajući glasački listić i omogućuje mu se glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja. Taj se listić potom presavija i sprema u zasebnu omotnicu. Članovi biračkog odbora potom na biračkom mjestu omotnice predaju predsjedniku biračkog odbora koji ih otvara te glasačke listiće ubacuje bez gledanja u biračku kutiju.

Sve do sada navedeno, predviđeno je u teoriji zato što nema garancije da će birači u samoizolaciji biti posjećeni od strane biračkog odbora iako su se uredno prijavili za glasovanje. Naime, u istom pravilniku po kojem je opisano glasovanje za one u samoizolaciji navodi se i kako će se ono održati “ako birački odbor ocijeni da će takvo glasovanje moći provesti bez ometanja glasovanja na biračkom mjestu i ako to tehnički uvjeti dopuštaju”.

Da članovi biračkog odbora ne moraju nužno doći te mi omogućiti glasovanje, potvrđeno mi je i od strane nadležnog člana gradskog odbora. Pod razloge ometanja glasovanja i tehničke uvjete može se ubrojiti sve od stanja na biračkim mjestima do vremenske prognoze.

Pri tome treba istaknuti da DIP nije omogućio dodatne kapacitete i pomoć biračkim odborima, unatoč tome što su mogli predvidjeti da će trebati omogućiti konzumiranje biračkih prava i onima koji su u samoizolaciji. Zbog toga, može se dogoditi da birački odbor objektivno procjeni kako nije u stanju obići samoizolirane birače u određenoj izbornoj jedinici ukoliko želi omogućiti transparentne izbore na biračkim mjestima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.