Financiranje stranaka: Koliko su nas milijuna kuna u protekle 4 godine koštali saborski zastupnici?

saborski zastupnici
Foto: fah

Političke stranke iz gradskog i državnog proračuna svake godine dobivaju milijune kuna, pa čak stanove i prostore u najam po višestruko nižim cijenama od tržišnih. Zanimljivo je da osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica, parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju milijune iz proračuna, protiv čega se zalaže udruga U ime obitelji.

Stranke za svakog zastupnika dobivaju mjesečno oko 32 tisuće kuna iz državnog proračuna, a za zastupnice 10 posto više odnosno 35 tisuća kuna. Najbizarniji je slučaj sa strankom Abeceda demokracije, koji uopće nemaju zastupnika u Saboru, ali od 2016. zahvaljujući Ivanu Pernaru svake godine, pa i 2020. iz proračuna dobivaju više od 91 tisuću kuna.

> Ivan Munjin: Financiranje političkih stranaka iz proračuna, kao što vidimo u Hrvatskoj, ne sprječava korupciju!

(VIDEO) Živi zid želi referendum o ukidanju financiranja stranaka iz proračuna što je UiO predložila još prije sedam mjeseci

Udruga U ime obitelji predlaže potpuno ukidanje financiranja aktivnosti političkih stranaka i izborne promidžbe iz svih javnih izvora – državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave”, naglasili su iz UiO tijekom javne rasprave o Prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

“Nepravedno je da se javnim novcem, odnosno novcem poreznih obveznika, plaća djelovanje političkih stranaka kada porezni obveznici u njih nemaju povjerenja, odnosno ne odobravaju njihovo djelovanje”, upozorili su iz UiO. No, Ministarstvo uprave odbilo je taj prijedlog. Štoviše, vladajući su tim zakonom omogućili dodatno financiranje političkih stranaka iz proračuna. Naime, prema novom zakonu stranke za izbornu promidžbu dobivaju 4 milijuna kuna – odnosno 2,5 milijuna kuna više nego dosada.

“Uvijek kad se očekuje da neka stranka pobijedi na izborima, tada se može pratiti da što je kampanja bliže izborima, to se više novca uplaćuje za političke stranke, naročito od strane različitih tvrtki. Treba naglasiti da financiranje političkih stranaka treba biti drugačije uređeno. Zbog toga što svi građani kroz uplatu PDV-a, poreza i prireza uplaćuju u državni proračun, a onda se taj novac raspoređuje političkim strankama bez da građani imaju koristi od te stranke. To je nepravedno i nepošteno. Ne vidim tu nijednu javnu politiku kako bi građaninu kao pojedincu bilo bolje”, upozorava predsjednica udruge Transparency International Hrvatska, Davorka Budimir ističući da je sustav financiranja političkih stranaka u Hrvatskoj vrlo je netransparentan.

Novac se raspodjeljuje tako da se utvrdi jednak iznos za svakog zastupnika, s tim da svaka stranka po zastupnici dobiva 10 posto više novca. Zatim se novac raspodijeli strankama i nezavisnim zastupnicima ovisno o broju zastupnika koje su imali u trenutku konstituiranja Sabora.

> Pernar se ispisao iz stranke Abeceda demokracije i poziva da se novac za tu stranku proslijedi u humanitarne svrhe, ali iz Abecede kažu da ne žele vratiti novac

> Prof. Smerdel o financiranju stranaka iz proračuna: ‘Postoji prešutni dogovor između HDZ-a i SDP-a po principu – ne gledaj u moj tanjur’

Strankama i zastupnicima novac se iz proračuna na račun isplaćuje tromjesečno.

U to ne spadaju plaće samih saborskih zastupnika jer njih plaćamo posebno.

Isti model precrtan je i na lokalne uprave. Svaki vijećnik u svakoj općini, gradu ili županiji donosi stranci koju tisuću kuna. O iznosima svaki grad odlučuje za sebe, a najizdašnije plaća Zagreb.

Neposredno prije parlamentarnih izbora, prisjetimo se kako se novac dijelio u posljednje četiri godine.

Više od 73,9 milijuna kuna ukupno u 2016.

Mjesec dana prije rušenja Vlade Tihomira Oreškovića, 16. lipnja 2016., Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio da će se novac za političke stranke za prvih pola godine rasporediti ‘po starom’, uz obećanje tadašnjeg predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka (Most) da će se umanjeni iznos ispoštovati u drugom dijelu godine, kada se promijeni Zakon o financiranju političkih aktivnosti.

> UiO protiv takvog načina financiranja: Znate li koliko stranke dobivaju iz državnog proračuna?

> Financiranje parlamentarnih stranaka – što će u svezi s tim učiniti nova Vlada i Sabor?

> Ove stranke dobivaju milijune iz proračuna, a prostore u centru grada za ‘kikiriki’

Po tom zakonu stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivali su iznos od 0,05 posto proračunskih rashoda iz prošle godine pa im je tom logikom u 2016. pripalo nešto manje od 63 milijuna kuna. Takav je iznos bio predviđen i prijedlogom državnog proračuna, no on je amandmanom Mosta umanjen na 55 milijuna, koliko su stranke dobile i 2015. godine.

Milorad Pupovac (SDSS) tada je još jednom amandmanom pokušao promijeniti odluku tako da SDSS dobije novac za tri, umjesto za dva zastupnika, a da Mirko Rašković, koji je u Sabor izabran s liste SDSS-a ostane bez novca iz proračuna.

Podolnjak je Pupovcu uzvratio da je zakon jasan i da se mora poštovati.

“Ako vam ovakva odluka ne odgovara, nemojte glasovati za nju pa stranke neće dobiti novac iz proračuna, a to je ono za što se Most otpočetka zauzima”, poručio je tada zastupnicima Podolnjak.

U konačnici su političke stranke iz državnog proračuna za 2016. godinu dobile ukupno 73.908.594,00 kuna.

Deveti saziv Hrvatskog sabora konstituiran je 14. listopada 2016., a saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav početkom studenoga 2016. rasporedio je sredstava za rad političkim strankama i nezavisnim zastupnicima – za prošli saziv, to jest razdoblje od 1. srpnja do 13. listopada, te su dobili 13,5 milijuna kuna, a za novi saborski saziv, od konstituirajuće sjednice (14. listopada) do kraja godine 10 milijuna kuna.

HDZ je za prošli saziv dobio 4,4 milijuna kuna, SDP 3,9 milijuna, Most 1,3 milijuna kuna, HNS 744.988 kuna, HRID 280.466 kuna. Hrvatskim laburistima pripalo je 271.701 kuna, IDS-u, HSP- AS-u i SDSS-u po 262.937 kuna, HSU-u i Bandićevoj Stranki rada i solidarnosti po 184.000 kuna, HDSSB-u i HSLS-u po 175.291 kuna.

Za deveti saziv, dakle za razdoblje od konstituiranja novog Sabora do konca te godine HDZ-u je pripalo 3,7 milijuna kuna, SDP-u 2,5 milijuna kuna, Mostu 932.706 kuna. HNS je dobio 626.152 kuna, HSS 332.643 kuna, IDS, SDSS i Živi zid po 195.672 kuna, HDS, HSU i Promijenimo Hrvatsku po 130.448 kuna.

Živi zid dobio je novac za 3 zastupnika, Ivan Pernar koji se uvijek predstavljao kao Živi zid, u Saboru se registrirao kao član Abecede demokracije, pa je samostalno dobio taj novac.

U prošlom sazivu odlučeno je da će SDSS ostati bez novca za zastupnika Mirka Raškovića koji je stranku napustio prije konstituirajuće sjednice Sabora, no na Odboru je odlučeno da će taj novac, ipak, pripasti SDSS-u.

Takav ishod, rezultat je amandmana SDP-ovog Arsena Bauka i SDSS-ovog Milorada Pupovca te činjenici da je oporba imala većinu na Odboru.

Proračunski novac za redovni rad stranaka dijeli se temeljem stanja na dan konstituiranja Sabora, pa je Pupovac nakon prošlih izbora upozoravao kako nije pravedno da SDSS ostane bez novca za Raškovića. Njegova upozorenja tada su ostala bez odjeka, no Bauk se pozvao na zakonsku odredbu da novac ide političkim strankama i nezavisnim zastupnicima koji su u Sabor ušli s nezavisnih listi, što nije bio slučaj kod Raškovića koji je bio na SDSS-ovoj listi, a nezavisni postao prije konstituiranja.

Odbor za Ustav, u kojem je u trenutku glasovanja oporba imala većinu, prihvatio je je Baukov amandman. ‘Za’ je bilo sedam članova Odbora, ostalih šest iz redova većine, bili su suzdržani.

Godine 2017.  – nešto više od 51 milijun kuna

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav jednoglasno je i 2017. donio odluku, prije nego li je oporba srušila kvorum i napustila sjednicu, da se parlamentarnim strankama rasporedi 51.011.082,00 kuna.

Razmjerno broju izabranih zastupnika u Saboru, HDZ-u je u 2017. bilo isplaćeno 19.282.654 kune za 57 zastupnika, a SDP-u 12.777.662 kuna za 37 zastupnika.

Mostu je za 14 zastupnika bilo isplaćeno 4.745.989 kuna, a HNS-u 3.186.118 kuna za 9 zastupnika. Pet zastupnika HSS-u je u 2017. osiguralo 1.692.625 kuna. Živi zid, IDS i SDSS su svaki za svoja tri zastupnika dobili 995.662 kune.

Stranke Promijenimo Hrvatsku, Hrvatska demokršćanska stranka i Hrvatska stranka umirovljenika s po dva zastupnika u Saboru, dobili su po 663.775 kuna. Svi oni koji su u Saboru imali po jednog zastupnika, a tu spadaju i zastupnici manjina, dobili su 331.887 kuna.

Strankama i nezavisnim zastupnicima taj je novac bio isplaćen u četiri rate.

Godine 2018. – 2,75 milijuna kuna više nego 2017.

Saborski Odbor za ustav, Poslovnik i politički sustav i 2018. donio je odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se državnog proračuna osiguralo 53.768.622,00 kuna.

U odnosu na prošlu godinu kada se na zastupnički rad potrošilo 51,01 milijuna kuna, riječ je o povećanju sredstava za 2,75 milijuna kuna.

Najviše je “uprihodovao” HDZ s 46 zastupnika i 11 zastupnica, kojemu je pripalo 20,32 milijuna kuna.

SDP-u, s 33 zastupnika i pet zastupnica, na račun je sjelo 13,46 milijuna kuna, a Mostu nezavisnih lista (11 zastupnika i tri zastupnice) 5 milijuna kuna.

HNS-u (četiri zastupnika i šest zastupnica) pripalo je 3,35 milijuna kuna, a HSS-u (četiri zastupnika i jedna zastupnica) 1,78 milijuna kuna. Živom zidu, IDS-u i SDSS-u s po tri zastupnika na račun je otišlo 1,05 milijuna kuna. Po dva zastupnika iz Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU donijelo je 699 tisuća kuna iz proračuna.

HSLS, Hrast, SNAGA, Stranka rada i solidarnosti, HDSSB, Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi iz proračuna su dobili 350 tisuća kuna, a nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj 385 tisuća kuna, s obzirom na pozitivnu diskriminaciju po kojoj zastupnicima podzastupljenog spola pripada pravo na naknadu za deset posto veću od iznosa predviđenog za zastupnika.

Godine 2019. – više od 56 milijuna

U 2019. za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika bilo je osigurano 56.432.918,00 proračunskih kuna. Odluku je kao i prethodnih godina potvrdio saborski Odbor za Ustav. Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima pripalo je 2,67 milijuna kuna više nego lani, kada im je iz proračuna isplaćeno 53,76 milijuna kuna.

Od 56,4 milijuna kuna, najviše je dobio HDZ. Za 46 zastupnika i 11 zastupnica dobio je 21,3 milijuna kuna. SDP-u je pripalo 14,1 milijuna kuna i to za 33 zastupnika i 5 zastupnica. Most je dobio 5,2 milijuna kuna za 11 zastupnika i 3 zastupnice, a HNS 3,5 milijuna kuna za tri zastupnika i šest zastupnica.

HSS-u pripada 1,9 milijuna kuna za četiri zastupnika i jednu zastupnicu, a Živom zidu 1,1 milijun kuna za tri zastupnika. Njihov zastupnik Ivan Pernar donosi novac Abecedi demokracije u iznosu od 367.162 kune. Na iznos od 1,1 milijun kuna na ime tri zastupnika mogu računati IDS i SDSS.

Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU mogu računati na novac za dva zastupnika u iznosu od 734.300 kuna, a HSLS, Hrast, SNAGA, stranka Milana Bandića, Reformisti, HDSSB te nezavisni zastupnici mogu računati na 367.162 kune.

Godine 2020. – dva milijuna više nego lani

Za rad 18 političkih stranaka i šest nezavisnih zastupnika iz ovogodišnjeg državnog proračuna namijenjeno je 58.515.336,00 kuna, odnosno dva milijuna kuna više nego lani.

Najviše je novca, 22,1 milijuna kuna, pripalo HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,6 milijuna kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,4 milijuna kuna, HNS-u, a čijom su iskaznicom u Sabor ušla tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,6 milijuna kuna, a HSS sa četiri zastupnika i jednom zastupnicom dobiva 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna.

HSLS, HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka – Reformisti, Abeceda demokracije, Stranka rada i solidarnosti-Bandić Milan 365 s po jednim zastupnikom, te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10 posto veću naknadu, dobiti 418 tisuća kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.