U Sisačko-moslavačkoj županiji nastava uživo u 44 škole

Foto: Fah

Na području Sisačko-moslavačke županije nijedna škola više ne održava nastavu isključivo online: u 44 osnovne i srednje škole organizirana je nastava uživo, po modelu A, a u preostalih devet škola – u skladu s okolnostima.

Na Banovini su u razornom potresu mnoge škole oštećene, preciznije, 32 osnovne i srednje škole, od ukupno njih 53, oštećene su u mjeri koja zahtijeva djelomičnu, odnosno temeljitu obnovu – devet školskih zgrada potpuno neuporabljivo te su dobile tzv. crvenu oznaku, 12 je škola privremeno neuporabljivo, sa žutom oznakom, a 11 ih je sa zelenom oznakom, uporabljivo, ali uz određene popravke, izvijestilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite na svojim internet stranicama.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osobitu je pozornost posvetilo saniranju šteta na oštećenim školskim zgradama Petrinje, Siska i Gline.

“U 44 osnovne i srednje škole organizirana je redovna nastava „uživo“, prema tzv. modelu A. U preostalih 9 škola nastava se organizira u skladu s okolnostima, dijelom u samoj zgradi škole, a dijelom na daljinu, tj. kombiniranjem tzv. modela A i modela C. Na području Sisačko-moslavačke županije, međutim, nijedna škola više ne održava nastavu isključivo na daljinu”, stoji u priopćenju.

Na petrinjskom, sisačkom i glinskom području drugo polugodište tekuće školske godine počelo je u pravilu 1. veljače. Redovna se nastava „uživo“, prema tzv. modelu A, održava u zgradi matične škole, odnosno najbliže susjedne škole. Kad je to nužno, nastava se održava u smjenama, uz organizirani prijevoz učenika.

U pripremi izgradnja novih zgrada za Prvu osnovnu i Srednju školu u Petrinji te Ekonomsku u Sisku

Na području Petrinje u potresu su osobito stradale Prva osnovna škola Petrinja, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, pripadajuća joj Područna škola Nebojan te Srednja škola Petrinja. Učenici Prve osnovne škole Petrinja su stoga raspoređeni nastavu pohađati u Područnoj školi Hrastovica, odnosno u OŠ Mate Lovraka koja je i sama oštećena, no, nakon sanacije, ondje je redovna nastava, prema tzv. modelu A počela 1. ožujka.

Na području Gline u potresu su oštećene i privremeno neuporabljive zgrade OŠ Glina i Srednje škole Glina. Stoga su tamošnji srednjoškolci raspoređeni redovnu nastavu pohađati u SŠ Topusko.

Na području Siska od potresa su osobito stradale zgrade OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, Strukovna škola Sisak, Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, OŠ Viktorovac i OŠ Galdovo, Područna škola Topolovac i Gimnazija Sisak.

U tijeku su pripreme administrativne naravi za obnovu OŠ Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak i Gimnazije Sisak.

Na području Hrvatske Kostajnice oštećenja od potresa zabilježena su na zgradama OŠ Katarina Zrinska Mečenčani i Područne škole Graboštani. Na širem području Lekenika stradale su pak zgrade Područnih škola Frakašić i Letovanić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira sve zgrade osnovnih i srednjih škola na potresom pogođenom području obnoviti do početka nove školske godine u rujnu i u pripremi je izgradnja potpuno novih zgrada za Prvu osnovnu školu Petrinja, Srednju školu Petrinja i Ekonomsku školu Sisak.

Zgrade 32 osnovne i srednje škole su bile oštećene u mjeri koja zahtijeva djelomičnu ili temeljitu obnovu, a devet školskih zgrada potpuno je neuporabljivo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.