Udruga Judita pita pravobraniteljicu Ljubičić: Koju bolest uzrokuje trudnoća da se liječi abortusom?

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u svom je Izvješću o radu za 2014. godinu analizirala dostupnost prakse pobačaja u hrvatskim bolnicama i njegovo tematiziranje u javnosti. Iz Udruge “Judita – glas žena” smatraju da izvješće sadrži neke duboko problematične, nelogične te neistinite podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pravobraniteljica pobačaj prezentira kao ‘uslugu’ i uskraćivanje istog tretira kao ‘diskriminaciju u pružanju i pristupu uslugama’. Na više mjesta ističe kako bi sve zdravstvene ustanove u RH trebale pružiti takav oblik zdravstvene ‘usluge’. Po kojim kriterijima i po kakvoj logici takva zdravstvena ‘usluga’ treba imati prednost nad ostalim zdravstvenim uslugama koje naše zdravstvene ustanove također ne pružaju? Zašto pravobraniteljica smatra da nije u redu da određene zdravstvene ustanove nemaju dostupan pobačaj na zahtjev, dok je sasvim u redu da pojedine ustanove ne pružaju npr., uslugu ugradnje stenta kod srčanih bolesnika ili pak uslugu magnetske rezonance? Činjenica jest da mnogi naši građani zbog ovih i mnogih drugih usluga putuju u druge gradove”, istaknule su dodavši kako je prava istina da se takvim traženjem povlaštenog statusa za pobačaj na zahtjev, a sve u ime tobožnje diskriminacije, ustvari diskriminiraju oni hrvatski građani koji ne mogu u našim zdravstvenim ustanovama dobiti primarne zdravstvene usluge.

“Ne zaboravimo dodati, pobačaj na zahtjev se NE OBAVLJA na teret HZZO-a tj., ne pokriva se sredstvima iz osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja. U spomenutom izvješću pravobraniteljica se posebno osvrće na rad jednog pro – life portala koji optužuje za kršenje više zakona, posebice za ‘nedopušteno širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana’ (prekršaj iz čl. 16 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira). Njezina je argumentacija sljedeća: ‘Pravi je cilj ovakve stranice djelovanjem spasiti svako začeto dijete koje je u opasnosti od pobačaja nauštrb zdravlja žene'”, pojasnile su rekavši kako je to neistinito i nelogično te postavile dva pitanja: Koju bolest uzrokuje trudnoća i koja se bolest liječi abortusom? Tko je i kada točno u Republici Hrvatskoj zahtijevao da se zabrani pobačaj u slučaju ugroženosti života majke?

“Daljnje tvrdnje pravobraniteljice nisu samo problematične i neutemeljene, već jednostavno – neistinite: ‘Zdravlje žene i zakonski zajamčeno pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece u potpunosti su prema njima podređeni pravu na život djeteta, koji sukladno religijskoj dogmi, počinje od trenutka oplodnje jajne stanice’. Pravo na život od začeća NIJE religijska dogma! Osoba koja proziva nekoga za verbalni delikt trebala bi prije svega provjeriti kakve informacije sama plasira”, ocijenili su te dodali: “Nadalje, da život počinje začećem odavno je znanstvena istina. Navodimo ovdje samo dva primjera struke: zajedničku izjavu ginekologa iz Petrove bolnice iz 2009. godine te konstataciju uglednog hrvatskog molekularnog biologa – evolucijskog genetičara dr. Domazet-Loše, koji je istaknuo kako je ‘neosporno i znanstveno dokazano da život jedinke počinje njenim začećem’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iz svega navedenog vidljivo je da gđa Pravobraniteljica obmanjuje javnost vlastitom ‘istinom’ koja nije u službi znanosti ili pak dobrobiti građana RH, već samo njene vlastite ideologije. Najveća je ironija ipak da dok se poziva na ‘nedopušteno širenje lažnih vijesti’ – iz pripadajućeg zakona, ona to upravo i sama čini. U tom smislu apeliramo na resorna ministarstva i hrvatsku javnost kojima se gđa. Pravobraniteljica posebno obratila da njenu argumentaciju i zahtjeve odbace kao neutemeljene”, zaključuju.

U svom Izvješću o radu za 2014. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić analizirala je dostupnost prakse pobačaja u hrvatskim bolnicama i njegovo tematiziranje u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ⅿeagan/flickr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.