Udruge pacijenata upozoravaju: HZZO novim pravilnikom želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskoj

Foto: Fah

Udruge pacijenata ustvrdile su u ponedjeljak, na Svjetski dan bolesnika, da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) novim pravilnikom potencijalno želi ukinuti osnovnu (besplatnu) listu lijekova i uvesti participaciju za sve lijekove, bez definiranog najvišeg iznosa sudjelovanja.

HZZO-ov novi pravilnik potencijalno će destimulirati stavljanje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, zaustaviti širenja indikacija za primjenu pojedinih lijekova, te omogućiti da se pojedini lijek netransparentno premješta s besplatne A liste na B listu, na kojoj su lijekovi na recept koje treba nadoplatiti, upozorili su predstavnici udruga pacijenata na konferenciji za novinare.

Udruge: HZZO-ovi kriteriji nisu objektivni i provjerljivi

Zabrinutost zbog ograničenja koja se pokušavaju nametnuti novim pravilnikom iskazalo je 15 udruga, tri dana nakon što je završilo e-savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a, kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati Zavod, te načinu izvještavanja o njima.

Predloženi pravilnik trebao bi uskladiti s EU direktivama procedure o transparentnim mjerilima za utvrđivanje cijene lijekova i njihovo uvrštenje u nacionalne sustave zdravstvenog osiguranja, no udruge smatraju da je njegova krajnja namjera ograničiti stavljanje lijekova na besplatnu listu HZZO-a, osobito inovativnih lijekova.

Njihovi čelnici upozoravaju da kriteriji u HZZO-ovu prijedlogu Pravilnika nisu ni izbliza objektivni i provjerljivi, kao što to propisuje EU direktiva – vrlo su nejasno opisani i nedefinirani procesi donošenja odluka, kao i odgovorne ustanove i tijela za donošenje tih odluka.

Dokument HZZO-u ostavlja prostor za proizvoljne odluke kojima u bilo kojem trenutku može mijenjati razinu dostupnosti lijekova i liječenja. To može značajno ugroziti dostupnost lijekova i liječenja hrvatskim građanima, poručili su na konferenciji za novinare.

Horvat: Predlaže se ograničavanje prava pacijenata

Predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat kaže da prijedlog Pravilnika predlaže ograničavanje prava pacijenata protivno čl. 2 Zakona o zaštiti prava pacijenata.

“Opasna je potencijalna mogućnost da oboljeli ostane bez lijeka u određenom momentu ili da mu se zbog odluke HZZO-a promijeni propisani lijek, jer lijek koji je do tada primao više neće biti dostupan. Pravilnik predmnijeva i ukidanje autonomije liječnika pri propisivanju terapije, jer ih ograničava na lijek koji i nije najbolja opcija za pacijenta”, upozorio je Horvat.

Također može doći do diskriminacija temeljem socioekonomskih razlika jer će se pacijenti potencijalnim uvođenjem doplate lijekova podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu platiti svoje liječenje. “Kao pravnik, u cijelom sam prijedlogu uočio previše prava na diskrecijske ocjene, nedefinirane termine i mogućnosti ekstenzivnih tumačenja, bez definirane obveze konkretnih tijela i ustanova za donošenje i primjenu odluka”, rekao je.

Sve uštede koje bi HZZO na takav način ostvario bile bi vidljive samo kratkoročno, a potencijalno mogu dovesti do nemjerljivo većih troškova za zdravstveni sustav i društvo u cjelini, tvrdi Horvat.

Kalogjera: Licemjerno ponašanje zdravstvene administracije

U ime udruge Nismo same njezina čelnica Ivana Kalogjera optužila je zdravstvenu administraciju za licemjerno ponašanje. Dok ministar zdravstva najavljuje da će borba protiv raka biti prioritet Vlade u ovoj godini, HZZO predlaže Pravilnik koji će znatno ograničiti uvođenje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, kao i proširivanje indikacija za postojeće lijekove.

“S jedne strane imamo vlast koja se kune u brigu za onkološke pacijente kao svoj prioritet, a s druge strane ta ista vlast predlaže propise koji će oboljelima onemogućiti moderne vrste liječenja, koje svuda u svijetu jamče duže preživljenje i bolju kvalitetu života. Nije li to u najmanju ruku licemjerno“, zapitala se Kalogjera.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina ističe da je predloženi Pravilnik usmjeren isključivo na smanjenje troškova HZZO-a, a u mnogim je segmentima nedorečen i ostavlja široki spektar diskrecijskih odluka Povjerenstvu za lijekove HZZO-a.

Posljedično to će, kaže Belina, dovesti do još češćih prosvjeda skupina pacijenata kojima liječenje neće biti dostupno, po već viđenom receptu. “To otvara i prostor za različite manipulacije udrugama pacijenata i grupacijama pacijenata i općom javnošću”, ocijenio je.

Udruge pacijenata ne žele takvu situaciju već jasne, transparente procedure i sigurnost u dostupnost lijekova i liječenja, te zdravstvene zaštite svim hrvatskim građanima. To nam jamči Ustav, pa se za pravo na liječenje ne želimo boriti na ulicama, naglašava Belina.

HZZO odbacuje optužbe udruga pacijenata o ograničavanju dostupnosti lijekova

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u ponedjeljak je odbacio optužbe udruga pacijenata da će novi pravilnik o stavljanju lijekova na listu HZZO-a ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskog te ističe da taj pravilnik donosi Ministarstvo zdravstva, a ne HZZO.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Odgovarajući na Hinin upit, iz HZZO-a su odbacili upozorenja udruga pacijenata koje su ih danas prozvale da novim pravilnikom nastoje, uz ostalo, ukinuti A listu lijekova i povećati participacije na B listi.

Netočna je tvrdnja kako “HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj”, navodi se u odgovoru HZZO-a te ističe da Pravilnik o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a donosi Ministarstvo zdravstva, a ne Zavod.

Napominje se i da su u izradi Pravilnika sudjelovali predstavnici institucija i socijalnih partnera, uz Ministarstvo zdravstva i HZZO također i HALMED, Hrvatska udruga poslodavaca, te Inovativna farmaceutska inicijativa.

Nikako se ne može govoriti da HZZO želi ograničiti prava na dostupnost lijekova, kada je riječ o propisu u čije su izmjene transparentno uključeni i drugi nezavisni dionici zdravstvenog sustava, kaže se odgovoru.

Ministarstvo zdravstva stavilo je nacrt Pravilnika na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, koje je završilo u petak, 8. veljače.

Svi su mogli javno se očitovati na prijedlog nacrta i dati svoje prijedloge (stručna društva, udruge, pa čak i oni koji su sudjelovali u izradi nacrta), pa je i HZZO dostavio svoje prijedloge i komentare.

Ministarstvo zdravstva će odgovoriti na dostavljene primjedbe, te na temelju primjedbi i temeljnog nacrta izraditi konačan sadržaj Pravilnika.

Stoga, unaprijed tvrditi da će novi Pravilnik ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskog pogrešno je, kao i tvrditi da o konačnom izgledu Pravilnika odlučuje isključivo HZZO, odgovaraju iz HZZO-a na optužbe udruge pacijenata.

Izvor: narod.hr/Hina