Ured dekana Filozofskog fakulteta: “Inicijativa za Filozofski” ne prihvaća sudjelovati na sjednici ako se ne ispune njihovi ultimativni zahtjevi

Foto: fah

Uprava Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozorila je u srijedu kako je sjednica Fakultetskog vijeća FF-a u utorak 31. siječnja naprasno prekinuta zbog ultimativnih stavova nekih članova Fakultetskog vijeća FF-a, te pozvala sve članove Vijeća na odgovornost spram rješavanja redovitih točaka dnevnog reda kako bi se time osigurao prostor za neometanu i argumentiranu raspravu o pitanjima stanja na Fakultetu i preustroju Uprave Fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u priopćenju, na sjednici Fakultetskog vijeća FF-a u utorak 31. siječnja, pitanje dnevnog reda bilo je temom dvosatne rasprave, nakon što je obnašatelj dužnosti dekana Željko Holjevac predložio dnevni red u kojem bi se najprije riješile sve zaostale točke koje su se nagomilale tijekom mjeseci otkada skupina članova Vijeća i zamjenika članova koji su se nazvali “Inicijativom za Filozofski” ne prihvaća sudjelovati na sjednici ako se ne ispune njihovi ultimativni zahtjevi.

“Isprva je to bilo razrješenje dekana, zatim zahtijevanje da se u Vijeće uključe predstavnici studenata čiji je izbor zbog uočenih nepravilnosti pri reviziji i postupku nadzora Ministarstva i Sveučilišta Senat bio poništio, a danas, kada se privremena Uprava pobrinula da se po propisima provedu novi studentski izbori i kada se Vijeće po svemu trebalo smatrati potpunim i regularnim, postavljen je zahtjev da se prije 400-tinjak nagomilanih točaka redovitih poslova moraju riješiti njihove ultimativne točke”, stoji u priopćenju koje potpisuje Ured dekana FF-a.

Tim bi točkama Inicijativa stavila u pitanje odluke Senata, osobito onu o imenovanju obnašatelja dužnosti prodekana, zatim povjerenje o. d. dekanu, a zatim smijenila po kratkom postupku predstavnike Fakulteta u Senatu i izabrala svoje članove za predstavnike, sve na jednoj sjednici Vijeća, i to prije svih redovitih točaka o kojima ovise sudbine stotina ljudi, ističe se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U raspravi su se javljali predstavnici Inicijative, predvođeni prof. dr. sc. Meri Tadinac, koji su inzistirali na tome da se njihov prijedlog dnevnoga reda stavi na glasovanje, kao i drugi članovi Vijeća koji su molili da se, u skladu s prijedlogom o. d. dekana, prvo obave redovite točke jer to predstavlja dug prema stotinama kolegica i kolega nastavnika i studenata i mnogo će kraće trajati od rasprave o stanju na Fakultetu i preustroju Uprave”, napominje se.

O.d. dekana nekoliko je puta pozivao članove Vijeća da prihvate da se zaostale nagomilane točke prioritetno riješe i jasno izjavio spremnost da se potom može raspravljati o povjerenju njemu i članovima privremene Uprave, da je spreman sjednicu voditi dok se sve zatražene točke ne rasprave te da će prihvatiti sve zaključke većine na Vijeću koji neće proturječiti zakonu, statutima Fakulteta i Sveučilišta i propisanim procedurama, tvrde nadalje iz dekanata.

Na sjednici je postalo vidljivo da je usmjeravanje tijeka sjednice bilo precizno pripremljeno na prethodnim sastancima Inicijative, smatraju. Stoga je, nakon što je većinom glasova odbijen prijedlog dnevnog reda, prema kojem je trebalo najprije riješiti zaostale predmete, a tek potom se upustiti u raspravu o spornim pitanjima, o. d. dekana smatrao nastavak rada sjednice moralno i pravno upitnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U moralnom pogledu neprihvatljivo je da se, nakon što su se stekli uvjeti za regularno rješavanje zaostalih točaka, stotine ljudskih sudbina i dalje drže kao taoci i sredstvo za pritisak u rješavanju pravno dvojbenih zahtjeva koji su artikulirani prije i izvan tijeka same sjednice”, stajalište je Uprave FF-a.

Prioritetno rješavanje nagomilanih predmeta potrebno je i zbog zakonskih rokova u postupcima izbora u zvanja, stjecanju doktorata znanosti i sl. Zbog toga o.d. dekana nije na sjednici Vijeća dao prijedlog prof. dr. sc. Tadinac na glasovanje, nego je pozvao članove Vijeća da još jednom promisle o obavezi i važnosti da se sve redovite točke riješe, a potom uđe u otvorenu, po mogućnosti argumentiranu, raspravu o pitanjima stanja na Fakultetu i preustroju Uprave Fakulteta u skladu sa zakonskim i statutarnim propisima.

Nakon što su o.d. dekana i o.d. prodekana FF-a u utorak prosvjedno napustili sjednicu Fakultetskog vijeća, Inicijativa za Filozofski priopćila je kako je riječ o otvorenom pokazivanju nespremnosti na poštivanje volje većine, ocijenivši da je time uprava FF-a ugrozila sam demokratski ustroj akademske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.