(VIDEO) Kusić: Preporuke povjerenstva trebale bi djelovati na način da nacija ne troši uzalud energiju i ne brine o prošlosti

Foto: snimka zaslona

U četvrtak je održana prva sjednica povjerenstva Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je imenovao predsjednik Vlade kako bi se pružio sveobuhvatni pogled na prošlost.

U Studiju 4 o radu povjerenstva, koje bi konačnu odluku trebalo donijeti 1. ožujka 2018., govorio je njegov predsjednik i predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić.

“Vijeće je sastavljeno na način da djeluje na institucionalizirani način, ne po pojedinačnim slučajevima, i na temelju znanstvenih činjenica koje postoje.

Mediji su jako važni u društvu. U javnosti ima jako puno manipulacija, i netočnih informacija s kojima se barata, jako puno iracionalnosti i emocija. Uloga Vijeća je da stvori jedan orijentir i konstantu da se društvu uspije pružiti stabilno mjesto, da se pošalje naciji poruka kako bi se prijepori riješili”, rekao je Kusić.

“Ti će prijepori uvijek postojati u izvjesnoj mjeri, no važno je da se ne obnavljuju u mlađim generacijama, jer ta destrukcija onda šteti cijelom društvu”, opomenuo je.

Povjerenstvo bi trebalo producirati preporuke koje bi trebale preživjeti više vlada, kaže Kusić i to bi bio znak uspjeha.

“Da preporuke žive u kolektivnoj svijesti nacije, kao stabilne, nepristrane i na što se građani mogu orijentirati. Uvijek će postojati ekstremne skupine, no većina nacije nije takva i takve preporuke povjerenstva koje bi Vlada trebala prihvatiti trebale bi djelovati na način da nacija ne troši uzalud energiju i ne brine o prošlosti.

Povjerenstvo će zauzeti jasan stav o znamenjima, imenima ulica i trgova, no načelno će se baviti svime u paketu.

Povjerenstvo je heterogeno i vjerojatno će se razlike pojaviti kada ćemo donositi završni dokument”, dodao je.

Povjerenstvo je ustrojeno na traženje premijera Andreja Plenkovića, nakon zahtjeva za skidanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a, u Jasenovcu.

Prva iduća sjednica povjerenstva je u rujnu, a potom jednom mjesečno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt