(VIDEO) Novi ministar uprave Malenica: ‘Pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru prepustio bih građanima i Gradskom vijeću Vukovara’

Foto: snimka zaslona

Novi ministar uprave Ivan Malenica, koji je naslijedio Kuščevićevu fotelju, gostovao je u RTL-u Danas.

Upitan hoće li se moći nositi s ovako zahtjevnim resorom, Malenica je rekao da su pred njim brojni izazovi, ali da se nada će se sve započete projekte uspjeti dovršiti do kraja mandata.

“Cilj nam je da javna uprava bude učinkovita i efikasna, da javna percepcija bude da tamo rade časni i pošteni i moralni ljudi te da svi budu zadovoljni”, kazao je Malenica.

Kad je riječ o smanjenjivanju birokracije te jedinicima lokalne i područne samouprave, Malenica ključnim ističe projekt digitalizacije javne uprave.

“Kroz uvođenje digitalnih alata pokušali bi rasteretiti javnu upravu da građani ne moraju obilaziti šaltere, nego da na jednom mjestu dobiju sve potrebno. Potpisano je preko 700 milijuna kuna projekata te se nadamo da ćemo ih dovršiti. Bitan je i projekt optimizacije sustava jedinica lokalne samouprave kroz koji bi se trebalo analizirati jedinice lokalne i područne samouprave, utvrditi njihove financijske i kadrovske kapacitete i sukladno tome doći do toga da pokušamo spojiti određene jedinice sve u cilju da one budu učinkovite.”

>(VIDEO) Sladoljev pitao budućeg ministra Malenicu gdje se nalaze potpisi GI Narod odlučuje – Evo što je odgovorio!

To se neće dogoditi u ovoj izbornoj godini, ali Malenica kaže da se bez podloge ne mogu raditi nikakve promjene.

Što se tiče Zakona o sukobu interesa, Malenica kaže da se još nije upoznao s prijedlogom tog zakona.

”Od izrade zakona do danas bilo je nekoliko presuda sudova, pa i Ustavnog suda, i to su novi momenti koje bi trebalo uzeti u obzir i razmisliti da li pustiti ovaj trenutni prijedlog zakona ili okupiti zainteresirane akte i kroz dijalog doći da zaista to tijelo i dalje bude neovisno i nepristrano.”

Malenica smatra da je predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković korektno radila svoj posao te najavljuje da će uskoro razgovarati s njom.

Kad je riječ o inicijativi ”67 je previše” i provjeri potpisa za referendum, Malenica kaže da će se oni najvjerojatnije provjeravati metodom statističkog uzorka, a to bi trebalo biti kroz sljedećih mjesec dana.

Novi ministar komentirao je odluku Ustavnog suda kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine daju veća prava.

”Odlukom je potvrđena ustavnost Statuta grada Vukovara koji daje Gradskom vijeću da u listopadu svake godine odlučuje o dijalogu, snošljivosti…Gospodin Penava je izrazio volju da u listopadu donese zaključak na sjednici”, rekao je Malenica dodavši da bi pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru bi prepustio građanima i Gradskom vijeću Vukovara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL