(VIDEO) Sindikat hrvatskih učitelja o HNS-ovoj ‘Školi za život’ i isplati prekovremenog rada: ‘To je kršenje zakona o radu’

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Poznato je da ravnatelji, učitelji i profesori škola uključenih u eksperimentalnu reformu “Škola za život” dobivaju povišicu na plaće koja im je osigurana isplatom prekovremenog rada. Do danas je njih oko 2020 dobilo tu naknadu. HRT je istražio koliko je to mjesečno i kako se raspoređuje.

> Plenkovićeva ministrica za zakusku potrošila koliko i za računala

> (VIDEO) Nastavnici na skupu HNS-ove ministrice Divjak morali pjevati odu ‘Školi za život’: ‘Srozavanje obrazovanja na najniže grane’

O rasporedu i naknadama učitelja i profesora koji sudjeluju u eksperimentalnoj provedbi reforme školstva svakog mjeseca odlučuju ravnatelji. Njih 74 iz “Škole za život”.

– Ja kao ravnatelj imam mogućnost na kraju svakog mjeseca putem prekovremenih sati napisati koliko je tko odradio nekih aktivnosti, Ljiljana Kulaš Jutrović, ravnateljica OŠ Turnić u Rijeci.

– Ministarstvo je odobrilo određena sredstva i dala nama ravnateljima da raspoređujemo prema vlastitoj procjeni, kaže ravnatelj V. gimnazije Tihomir Englesfled.

> Ivica Šola: Ministrica Divjak bacila je molotovljev koktel na djecu i obrazovanje

> Fijasko “Škole za život” ministrice Divjak: Djeca koriste tablete za surfanje, ne i za učenje

I dodaju kako se to znatno osjeti na plaći, ali se i pošteno narade.

– Između 200 kuna, tisuću pa čak do 2 tisuće kuna u odnosu na kolege koji nisu u eksperimentalnom programu, dodaje Kulaš Jutrović.

Engelsfeld odgovara i kako to izgleda u zbornici u kojoj sjede i oni koji primaju dodatak i oni ostali koji dobivaju običnu prosvjetarsku plaću.

– Taj dodatak je dovoljno velik da se osjeti, a opet nije dovoljno velik da izazove zlu krv tako da mi se čini da nije bilo nekih ozbiljnijih pritužbi, dodaje Engelsfeld.

Sindikati imaju pritužbe

– To je kršenje zakona o radu, jer nema uvjetovanja prekovremenim radom. Prekovremeni rad je svaki rad duži od onog što je realizirano i nema uvjetovanja bilo kakvim lumenom i slično da bi se došlo do isplate, kaže Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Iz Ministarstva poručuju da će se pitanje nagrađivanja preciznije urediti Pravilnikom koji je pred donošenjem. Do tada šalju statistiku: učitelji su prekovremeno radili prosječno 8 sati mjesečno, što po osobi iznosi u prosjeku 630 kuna, a ukupno milijun kuna na mjesec.

> Fijasko ‘Škole za život’: Kurikule pročitalo samo 15 posto nastavnika

Engelsfeld kaže da ravnatelji primaju stimulaciju.

– Da, dobijemo mjesečno, kaže Tihomir Engelsfeld.

A mjesečno je to za svakog ravnatelja škole uključene u eksperimentalnu provedbu reforme školstva – 1200 kuna navodi HRT:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt