Zagrebačka skupština odlučila: Naknade dobivaju samo gradski zastupnici koji će nazočiti sjednicama

Foto: fah

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili izvještaj o izvršenju zagrebačkog proračuna za 2015. te donijeli odluku o naknadama gradskim zastupnicima prema kojoj će samo oni gradski zastupnici koji su nazočni sjednici Skupštine ostvarivati pravo na naknadu.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kazao je da je Zagreb 2015. u odnosu na 2014., ostvario 440 milijuna prihoda i 550 milijuna kuna rashoda manje. Podsjetio je da je iznos proračuna od 6,8 milijardi kuna utvrđen 2014., smanjen rebalansom 2015. za 150 milijuna kuna, tako da se ‘osnovica’ svela na oko 6,7 milijardi kuna.

Dogodili su se, kazao je, manji prihodi, ali i manji rashodi. Prihodi su ostvareni u visini 6,399 milijardi kuna, a rashodi 6,358 milijardi kuna, a razlika je 41 milijun kuna plusa.”Plus ne treba gledati kao uspjeh već kao na nerealizirane zadatke, ali to je svega 0,6 posto od obujma tako da možemo kazati da nismo izvršili proračun od ostvarenih prihoda za 0,6 posto”, dodao je.

Preneseni manjak prihoda iz prethodnih razdoblja bio je 170 milijuna kuna, a njegovim umanjenjem za 40 milijuna kuna, manjak u tekućem razdoblju iznosi 130 milijuna kuna. Kojić je podsjetio da je taj manjak 2012., iznosio 830 milijuna kuna, istaknuvši da su uspjeli preneseni manjak otad smanjiti za 700 milijuna kuna poglavito zbog toga što je Grad Zagreb dobio na Upravnom sudu spor za decentralizirana sredstva.

“Prihode ostvarujemo kako ostvarujemo, pratimo ih razumno s rashodima, likvidnost nam je dobra – između 300 i 400 milijuna kuna na žiro računu, zaduženost Zagreba je oko sedam posto od proračuna i jedan smo od najnezaduženijih gradova u Europi”, naglasio je pročelnik.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić kazao je da se 2015., kad se radio gradski proračun, znalo kakva će porezna reforma pogoditi Zagreb, pa ga, kaže, čudi disbalans unutar planiranih prihoda i onoga što je ostvareno jer je riječ o podbačaju od oko 400 milijuna kuna.

Naglasio je da se Zagreb mora okrenuti korištenju europskih fondova. “U ovoj strukturi izvršenja gradskog proračuna vidimo da je europski novac koji je došao na naš račun negdje na razini oko 20 ili 30 milijuna kuna, što je iznimno malo s obzirom na cjelokupan gradski proračun. To je otprilike promil ili nešto malo više ukupnog novca grada koji se financira iz europskog fonda. S europskim novcem moramo riješiti ključne probleme Zagreba”, poručio je.

SDP-ov gradski zastupnik Dan Špicer zabrinjavajućim je ocijenio to što “oko puno stvari ima puno priče, još više obećanja, malo planiranih sredstava i u konačnici još manje realizacije”. “To je osnovni problem izvršenja proračuna iz godine u godinu. Kada govorimo o školskim objektima to najviše dolazi do izražaja upravo u toj kategoriji”, kazao je.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su odluku o naknadama gradskim zastupnicima. Novom odlukom pravo gradskih zastupnika na mjesečnu naknadu za obavljanje dužnosti gradskog zastupnika zamijenjeno je pravom na naknadu za svaku sjednicu Gradske skupštine kojoj je gradski zastupnik nazočan s tim da gradski zastupnik ima pravo na jednu naknadu ako se u istom danu održavaju dvije sjednice Gradske skupštine. Tako će samo oni gradski zastupnici koji su nazočni sjednici Gradske skupštine ostvariti pravo na naknadu, a u mjesecu u kojem se ne održi sjednica Gradske skupštine neće imati pravo na naknadu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah