Zbog glisiranja splitska policija u tri godine naplatila 653.000 kuna kazni

Foto: fah

U državni proračun u posljednje tri godine slilo se oko 653.000 kuna što su, zbog nedozvoljenog glisiranja na širem splitskom području, morali uplatiti uglavnom stranci koji se, kako statistike pokazuju, manje pridržavaju pravila na moru od svojih domaćina.

Od 2011. do 2013. počinjeno je ukupno 526 prekršaja nedozvoljenog glisiranja, a brojka stalno raste. Počelo je sa 81 prekršajem u 2011. nastavilo se sa 179 prekršaja u 2012. i završilo s 266 prekršaja prošle godine. Svi prekršaji omogućili su da se državna blagajna “pojača” sa oko 653.000 kuna, s obzirom da se kazna za nedozvoljeno glisiranje kreće od tisuću do 5.000 kuna. Najčešći su prekršitelji državljani ostalih zemalja Europske unije koji su glisirali na otoku Hvaru te akvatoriju Makarske i Trogira. Među njima su često mladi Česi, Poljaci, Mađari, Slovaci i Austrijanci koji se na godišnjem odmoru doslovno opuste.

Splitska policija razlog povećanja broja prekršitelja nedozvoljenog glisiranja vidi u povećanju broja plovila namijenjenih za sport i razonodu zbog čega se na mnogo lokacija mogu iznajmiti gumene brodice i skuteri zbog čega nautički promet nije ostao na nekadašnjim brojkama.

U policiji upozoravaju da kod glisiranja blizu obale najveća opasnost prijeti kupačima jer nalet brodice na njih ima, ako ne smrtonosne, onda sigurno teške posljedice. Osim procesuiranja prekršitelja pomorska policija na moru provodi i prevenciju i to tako što svojim službenim plovilima obilazi područja najgušćeg nautičkog turizma.

Uz njih isti zadatak ima i Lučka kapetanija koja provodi preventivne akcije na moru. Kako se i očekuje, svi oni koji se u to vrijeme nađu za volanom plovila smanjuju brzinu i udaljuju se od obale. Glisiranje je zabranjeno na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, ali isto tako ni plivači ne bi smjeli plivati 100 metara dalje od obale. Dobar dio plaža zadnjih je godina ograđen upravo zato da bi se spriječio odlazak plivača na pučinu i smanjilo njihovo stradavanje.

Prema zakonskim odredbama brodovi i brodice prilikom plovidbe unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem se ne smiju se približavati obali pa bi samo brodice na vesla smjele ploviti na udaljenosti manjoj od 50 metara od obale.

Lučka kapetanija, istovremeno određuje područja na kojima se smije, odnosno nesmije glisirati, kao i mjesta gdje je dopuštena obuka skijaša na vodi i voditelja brodica na mlazni pogon te način njihova označavanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod/h
Photo: fah