Zbog stanja nakon potresa branitelji Petrinje pozvali u subotu na okupljanje

Foto: narod.hr

Inicijativa branitelja Grada Petrinje poslala je dopis i pozvala na mirno okupljanje u subotu, 24. travnja 2021. godine u 14 sati u Petrinjski park u Petrinji. Cilj okupljanja pod nazivom “KRIK NARODA S BANOVINE PREMA SVIM INSTITUCIJAMA REPUBLIKE HRVATSKE”, je prozvati odgovorne i upozoriti na loše stanje nakon potresa.

Predstavnik Inicijative branitelja grada Petrinje Ivo Vranić – Buva istaknuo je kako je cilj tražiti odgovorne za lošu situaciju na terenu.

“Pozvani su svi mještani Petrinje, Siska, Sunje, Kostajnice, Gline, Dvora, Kukuruzara, Majura i svih stradalih naselja u potresu.”

> S Banovine iz osobnog iskustva: Živjeti nekoliko metara od doma, a ne moći biti u njemu’

Njihov dopis prenosimo u cijelosti:

“Dođite da zajedno i javno pred medijima prozovemo odgovorne i tražimo odgovore:

za sve razrovane ceste,
za sve objekte koji još nisu uklonjeni od potresa,
za sve objekte koje su već mogli biti sanirani a nisu,
za objekte koji su u državnom, županijskom i gradskim vlasništvima,
za kuće u vlasništvu države, a građani u njima nemaju nikakva prava iako su zatočenici godinama,
za izgradnju stambenih zgrada,
za vodu koju još uvijek većina nas nemamo za osobnu higijenu i piće,
za sav nestali građevinski materijal, bijele tehnike i svih drugih humanitarnih pomoći,
za sve novčane donacije koje su se slile na račune države, županije, gradova i općina, gdje su,
za podjelu donacija bez kriterija,
za podjelu uskrsnica i covid dodatka samo određenima,
prozovite Vladu, resorna ministarstva, gradske, općinske, županijsku, državnu civilnu zaštitu, Crveni križ i sve odgovorne
pitajmo što su Dorh, Uskok, Pnuskok i policija napravili sa svim podnesenim kaznenim prijavama podnesenih protiv odgovornih nakon potresa,
kažite svi glasno tko je dobio, a tko nije dobio donacije,
zašto nam još uvijek grade kontejnerska naselja umjesto naših domova.

Na ovom skupu mogu govoriti samo građani, a ne političari i predstavnici političkih stranaka. Mogu jedino doći odgovorni i dati nam odgovore.

MI ZAJEDNO moramo tražiti odgovore o obnovi, ZAHTIJEVATI IZMJENU ZAKONA O OBNOVI ili ćemo 10 i više godina živjeti po garažama, kampicama, kontejnerima i šupama. Evo dragi građani prilike da ne pišemo po facebooku dođimo i jasno pošaljimo poruku svima odgovornima. Ovo nam je zadnja prilika da ih natjeramo da rade svoj posao u interesu nas građana.

Molimo sve koji će doći da se zajedno pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera te vas molimo da svoj dolazak potvrdite.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr