Zorislav Antun Petrović: Tko je kandidat Laburista koji tvrdi da se 20 godina bori protiv korupcije?

Foto: fah

Hrvatski laburisti su jučer predali DIP-u kadidacijske liste za parlamentarne izbore u rujnu, pri čemu su istaknuli da i službeno kreću u “u borbu za radne obitelji i protiv korupcije”. Potonje, tj. borbu protiv korupcije, za njih će voditi i Zorislav Antun Petrović, prema njihovim riječima: osvjedočeni borac protiv korupcije, koji će biti prvi na listi Laburista u VII. izbornoj jedinici.

Taj isti “borac protiv korupcije” isključen je pak početkom iz Trasparency Internationala, odlukom njihovog Suda časti, nakon što je bio predsjednik te udruge od 2005. do 2010. godine. Naime, prije dvije i pol godine došlo je do neslaganja među članovima udruge u čemu je sudjelovao i nekadašnji predsjednik Zorislav Antun Petrović. Došlo je do prijepora o čelnoj osobi udruge i drugim nesporazumima.

Zorislav Antun Petrović, inače novinar po struci, u javnosti je percipiran kao borac protiv korupcije. Tijekom godina je bio članom ili predsjednikom mnogih povjerenstava.

Tako je bio član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od veljače 2005., član Etičkog izbornog povjerenstva na parlamentarnim izborima 2003. i 2007. godine, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije od studenog 2006. do siječnja 2008. godine, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska od prosinca 2002. godine do prosinca 2010. godine, član izvršnog odbora Transparency Internationala Hrvatska 2001.-2002. godine i od prosinca 2010. godine, član Transparency Internationala Hrvatska od 2000. godine, predsjednik Financijske komisije Hrvatskog novinarskog društva 1999. – 2002. godine, član izvršnog odbora Hrvatskog hokejskog saveza 2005. – 2008. godine.

SDP-ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović imenovao ga je 2014. na čelo Etičkog povjerenstva za praćenje provedbe ”Antikorupcijskog sporazuma” uz prof. dr. sc. Valtera Boljunčića, prof. dr. sc. Elvia Baccarinija, Nevena Antičevića i Ivanu Kalogjeru kao članove tog povjerenstva.

Uz brojna članstva ime Zorislava Petrovića pojavljuje kao predavača projekta “Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku”, a koje je po hrvatskim školama organizira udruga Kultura i etika.

Zanimljivo je spomenuti da je navedeni projekt u studenome 2015. od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobio 120.000,00 kuna.

Tko je Zorislav Antun Petrović – ‘Vaš borac protiv korupcije’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr