Marijan Galeković: Prozivanje i vrijeđanje onih koji nisu bili na sprovodu Slavka Goldsteina

Foto: Narod.hr

Uglavnom se ne susrećemo s time da je netko javno prozivan zbog toga jer je bio na nekom sprovodu, a još manje da se prozivaju, kleveću i vrijeđaju oni koji nisu bili na određenom sprovodu. No evo novine u našem javnom prostoru. O sprovodu i o tome tko je na njemu bio, trebao biti ili je izostao, bistrilo se i pisalo ovih dana gotovo isto toliko koliko i o liku i djelu preminuloga Slavka Goldsteina.

Sadržajno su gotovo isti svi tekstovi objavljeni u našim najtiražnijim tiskanim medijima i portalima lijevog usmjerenja, u kojima se komentira činjenica da je sprovodu pokojnika nazočilo manje od dvjestotinjak osoba. Taj niz sadržajno istih tekstova predstavljamo citirajući rečenice Jelene Lovrić objavljene u Globusu 23. rujna 2017.g., u tekstu pod naslovom „Zašto je državni vrh umrloga hrvatskog velikana ispratio s prezirom“ i podnaslovom: „Od Goldsteina Hrvatska se oprostila sramotno, nekulturno, ignorantski, nezahvalno“:

„Načinom na koji je ispratila Slavka Goldsteina, jednog od svojih nesporno najvažnijih intelektualaca modernog doba, Hrvatska je mnogo više rekla o sebi nego o pokojniku. Propuštajući, čak odbijajući da mu oda odgovarajuću počast, Hrvatska nije ponizila Goldsteina, nego je samu sebe unizila. Sramotnim odnosom prema jednom od svojih intelektualnih patrijarha pokazala se neciviliziranom, nekulturnom, nehumanom, nezahvalnom zemljom. Smrt Slavka Goldsteina do kraja je razgolitila našu moralnu mizeriju, pokvarenost, sramotu i glupost. Slavko Goldstein postao je nepodnošljiv zatucanom, palanačkom dijelu Hrvatske zbog svoje intelektualne širine i veličine. Učinio je za Hrvatsku mnogo više od onih koji ga sada iz mraka svoga neznanja i patologije osporavaju i napadaju, pokazujući prezir prema intelektualnim gigantima kojima bi se svaka zrela nacija ponosila i pokazujući koliko se Hrvatska barbarizira. Ako je suditi po lavežu s oltara i lavežu s društvenih mreža, Slavku Goldsteinu ne mogu prije svega oprostiti činjenicu da je bio Židov i partizan i nikada se te dvije međusobno povezane odrednice svog identiteta nije odrekao.“

Braneći sebe osobno od toga da je moj nedolazak na sprovod gospodinu Slavku Goldsteinu posljedica moje neciviliziranosti i nekulture, a i braneći ostale koji također nisu nazočili sprovodu, postavljam nekoliko pitanja, izravno povezanih sa sprovodom:

Zašto niz autora koji je pisao o sprovodu i vrijeđao one koje mu nisu nazočili nije uočio da je na sprovodu izostalo prisustvo pripadnika židovske zajednice, čiji je gospodin Goldstein bio i dugogodišnji i istaknuti ne samo pripadnik nego i čelna osoba? U RH danas živi oko dvije i pol tisuće Židova, a u Zagrebu više od polovine tog broja. Sama zajednica se okuplja u dvije organizacije. Židovska općina Zagreb postoji i djeluje od 1806.g., a 16 disidenata iz te općine, među kojima je značajnu ulogu imao i Slavko Goldstein, osnovalo je 2006.g. drugu vjersku organizaciju: Bet Israel. U objavljenim biografijama preminuloga isticano je kako je on bio niz godina i predsjednik Židovske općine Zagreb. No na aktivnom portalu te općine, koja danas okuplja oko 1.300 članova, nema ni slova da je preminuo njen nekadašnji pripadnik i dugogodišnji predsjednik.

Gospodin Slavko Goldstein je politički pripadao lijevom političkom spektru te se moglo očekivati da će sprovodu u značajnom broju nazočiti članovi i aktivisti SDP-a i HNS-a, odnosno na njih vezanih nevladinih udruga. No ni oni se nisu pojavili na sprovodu. Mogu li se zbog toga pripadnici židovske zajednice u Hrvatskoj i aktivisti lijeve političke orijentacije opisivati kao oni koji se „barbariziraju“, i koji su „necivilizirani, nekulturni i nezahvalni“?

U gotovo svim objavljenim izvješćima sa sprovoda gospodina Goldsteina navodi se, ne rijetko i u naslovu ili u podnaslovu, kako sprovodu nije nazočio nitko od predstavnika Katoličke crkve, a ama baš ni u jednom tekstu nije naveden ni jedan razlog zbog kojega bi njeni predstavnici trebali doći na taj sprovod. No znano je svima kako su Goldsteinove ocjene o povijesnoj ulozi kardinala Stepinca bile u raskoraku s ocjenama Katoličke crkve, a znano je i da Goldstein nikada nije ni istupao kao vjernik. Oni koji prepoznaju karakteristične medijske manipulacije ističu da je tu Katolička crkva bila spominjana samo zato da se otkloni pozornost od činjenice kako je uočljivo mali broj pripadnika židovske zajednice u RH nazočio sprovodu te ta pozornost usmjeri na virtualnu raspravu o tome jesu li ili nisu predstavnici Crkve trebali nazočiti tom sprovodu.

Svi oni koji poštuju rad i djela gospodina Goldsteina i koji istinski žele u sebi i u drugima sačuvati uspomenu na njega, trebali bi shvatiti da se prozivanjem i vrijeđanjem onih koji nisu nazočili njegovom sprovodu urušava uspomena na tog osebujnog čovjeka, vrijednog pozornosti i našeg sjećanja. No kako pomoći onima koji pišu na opisani način da to shvate?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr