Capak: ‘Ne preporučamo školska putovanja, noćenje je najrizičniji dio’

Zagreb, 24.08.2020. - Konferencija za medije Nacionalnog stožera RH. Na fotografiji Krunoslav Capak. foto HINA/ POOL/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

U protekla 24 sata zabilježena su 136 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.212. Među njima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2.364 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da epidemiolozi ne savjetuju maturalna putovanja, kao ni bilo koja druga putovanja u inozemstvo, a što se tiče terenske nastave u Hrvatskoj, preporuča se da se radi o jednodnevnim izletima kako bi se izbjegao najrizičniji segment – noćenje više učenika u istoj sobi.

“Prošli tjedan u četvrtak smo izdali preporuke za maturalna putovanja, tj. izvanškolsko učenje. Smatramo da su ta putovanja rizična jer djeca zajedno putuju, vjerojatno i više njih spava u jednoj sobi. Zato ne preporučamo putovanje u inozemstvo, a ako se putuje u Hrvatskoj, da to bude na jedan dan, bez noćenja jer je to najrizičniji dio. Mislimo da je neprimjereno putovati na više dana u ovakvoj situaciji kad bi se trebali truditi da što manje djece bude zaraženo prije početka školske godine”, rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako im se treba na vrijeme javiti za žarišta kako bi oni mogli reagirati na vrijeme. “Novih mjera će sigurno biti, lokalni stožeri nam se češće trebaju obraćati, mi bismo bili efikasniji”, kazao je.

Profesorica Alemka Markotić komentirala je porast broja pacijenata u bolnicama. “Nema velikog porasta, ali ti će se brojevi povećavati. Očekivano je da će neki pacijenti razviti i teže simptome. U iduća dva tjedna vidjet ćemo koliko je taj virus ušao u populaciju starije dobi, cijelo vrijeme apeliramo na odgovorno ponašanje”, kazala je.

Na konferenciji za medije rečeno je kako su u subotu bile 62 svadbe s više od 100 uzvanika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr