Prof. Vrček: Znanstveni protest iz Rima samo svjedoči da je jednoumlje efikasno uvedeno

Foto: Snimka zaslona

Međunarodni savez liječnika i medicinskih znanstvenika održao je prošloga mjeseca u Rimu trodnevni susret »Global COVID-summit«. Nekoliko stotina liječnika, medicinskih stručnjaka, epidemiologa i zdravstvenih djelatnika okupilo se na istom mjestu kako bi se fizički susreli i izmijenili iskustva i znanja o zaštiti i liječenju koronavirusne bolesti. Sudionici su se obratili javnosti deklaracijom u kojoj upozoravaju da je liječnička profesija ponižena, a briga o pacijentima ugrožena: »Došlo je do nezapamćenoga nasrtaja na našu sposobnost da se skrbimo za svoje pacijente«, piše Valerije Vrček za Glas Koncila.

Prijetnje liječnicima

Deklaraciju je pročitao Robert Malone, jedan od izumitelja mRNA cjepiva i dugogodišnji istraživač na svjetski poznatom institutu »Salk«: »Treba okončati političko uplitanje u liječničku praksu i u odnos između liječnika i pacijenta. Liječnici i svi pružatelji zdravstvene skrbi moraju biti slobodni baviti se umijećem i znanošću liječenja bez straha od odmazde, cenzure, klevete ili disciplinskih mjera, uključujući mogući gubitak licencije i bolničkih povlastica, gubitak ugovora o osiguranju i uplitanje vladinih tijela i organizacija, što nas dodatno sprječava da se skrbimo o pacijentima kojima je potrebna pomoć. Danas je, više nego ikada prije, potrebno zaštititi pravo i mogućnost razmjene objektivnih znanstvenih spoznaja, koja nam pomažu u razumijevanju bolesti.«

Isti broj cipela za sve

Potpisnici deklaracije ugledni su liječnici i znanstvenici poput Ire Bernsteina, Paula Alexandera, Pierrea Koryja, Hectora Carvalla, Paula Marika i drugih. Deklaraciju je svojim potpisom poduprlo gotovo 12 tisuća liječnika i znanstvenika iz čitavoga svijeta. Objavljeni je dokument kritika javnozdravstvenih politika koje nameću jedinstvenu strategiju liječenja za sve (tzv. koncept »isti broj cipela odgovara svima«), što dovodi do nepotrebnih bolesti i smrti, umjesto da se poštuju koncepti personaliziranoga pristupa skrbi za pacijente. Potpisnici deklaracije upozoravaju da je »tisućama liječnika onemogućeno liječenje vlastitih pacijenata zbog zaprjeka koje su postavile ljekarne, bolnice i agencije za javno zdravstvo, zbog čega velika većina pružatelja zdravstvene skrbi ne može zaštititi svoje pacijente od bolesti«.

Kultura otkazivanja

Kolateralne žrtve pandemijske panike broje se u milijunima, stoga se iz Rima začuo krik svijetu: »Takvo postupanje nije lijek. To nije skrb. Takve politike zapravo mogu biti zločini protiv čovječnosti.« No čini se da poruka iz Rima još nije zabilježena u glavnostrujaškim medijima niti ima vidljivost na razvikanim portalima, društvenim mrežama ili internetskim tražilicama. Istu je sudbinu ignoriranja doživjela »Barringtonska deklaracija« koju su sastavili vrhunski svjetski medicinski stručnjaci. Objavljena je prije točno godinu dana i uvela je koncept ciljane zaštite, kao najbolje mjere u borbi protiv koronavirusa. Danas je jasno da su njihove procjene i prijedlozi bili ispravni i provedivi.

Glasovi vapijućih iz pustinje

Konačno, žrtva medijske cenzure postala je i ovogodišnja deklaracija znanstvenika Ujedinjenoga Kraljevstva, medicinskih stručnjaka koji se oštro protive nametanju epidemioloških mjera i traže ukidanje »zatvaranja«. Iako znanstvenici potpisnici dolaze iz uglednih institucija – Oxforda, Brunela, Cambridgea, Edinburgha ili Essexa – njihovo stajalište nije impresioniralo medije u takozvanom društvu znanja.

Ne može se očekivati da će najnovija deklaracija iz Rima promijeniti nametnutu strategiju borbe protiv pandemije niti će poboljšati epidemiološke mjere, koje povremeno nalikuju na dezorijentirani ples s čekićem, a povremeno na uhodanu spregu naivnosti i profita. Znanstveni protest iz Vječnoga Grada samo svjedoči da je jednoumlje efikasno uvedeno u svakodnevni život društva.

* Dr. Vrček je član Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Glas Koncila

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.