Sabor uz minimalnu većinu izglasovao Zakon: Od subote 500 kn kazna za nenošenje maski

sabor
Foto: Snimka zaslona

Sabor je u petak tankom većinom izglasovao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera.

Sa 76 glasova vladajuće većine “za” i 53 oporbena protiv, Hrvatski sabor je donio izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Odmah nakon završetka glasovanja te će izmjene biti dostavljene Narodnim novinama i čim ih one objave, kažnjavanje građana koji ne nose ili nepravilno nose masku s 500 kuna, a onih koji organiziraju okupljanje više od 10 osoba i do 40 tisuća – može početi.

Odbijeni amandmani

Pri tome je, na prijedlog vladajuće većine, Vlada obvezana tri puta na godinu Sabor izvijestiti o provedbi i učinku mjera, a prvi put to treba učiniti u siječnju na početku prve saborske sjednice u idućoj godini. Odbijen je amandman Mosta i zaključak SDP-a da Vlada Saboru izvješća o mjerama podnosi jedanput na mjesec.

Oporba je ustrajala na tomu da zakon, kojim se ograničavaju prava i slobode građana, treba donijeti dvotrećinskom većinom, dok vladajući tvrde da oporba nema pravo.

Tim zakonom propisuju se kazne za nepoštivanje mjera koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Novčane kazne, koje će vrijediti od subote su 500 kuna za nenošenje ili nepravilno nošenje maski.

Kazna od 10.000 kuna do 40.000 kuna predviđena je za pravne osobe ako se ne pridržavaju mjera propisanih zakonom odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja ili ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Za odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost kazna je od 5.000 do 10.000 kuna.

Vlasnik privatnog posjeda platit će kaznu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt