Srpski epidemiolog otkrio da su političari tajili ključne vijesti na početku pandemije: ‘Nije bilo testova, ni opreme’

Foto: Snimka zaslona

Srpski epidemiolog Predrag Kon gostujući u emisiji “Ćirilica” kazao je da u Srbiji u startu nije bilo dovoljno testova za otkrivanje COVID-19 koronavirusa i zaštitne opreme, piše Nova.rs.

“Stvarnost je takva kakva jest. U trenutku kada preuzimate nešto, imate određeni nivo testova, imate određeni nivo zaštitne opreme. Vi sad možete izaći i kukati pred narodom da nema ni testova, ni zaštitne opreme. Ili ćete izaći i reći – imamo dovoljno da odradimo jedan posao koji će spasiti živote. To smo mi učinili. I napravili smo sistem koji je bio siguran u tom periodu, sve vrijeme na iglama čekajući i zaštitnu opremu, čekajući i testove”, kazao je Kon.

> Srbijanski liječnik kojeg je doveo Vučić o koronavirusu: ‘Svjesno sam rekao da je to najsmješniji virus’

Taj sistem je tada otkrivao isključivo one koji su imali samo teški oblik bolesti, a parametri za testiranje pojedinaca su se znali.

“Da je imao temperaturu preko 38 stupnjeva, da je putovao, da je imao kontakt, da se to može epidemiološki utvrdi.Samo smo te testirali. Tada je bio pritisak svi su htjeli da se testiraju. Međutim, nije bilo testova”, kazao je Kon.

Kada je reč o zaštitnoj opremi, dr. Kon je rekao:

“S druge strane imali ste one kojima se trebala dati zaštitna oprema – dakle onima koji su najviše izloženi i koji će biti direktno uključeni u to”, kazao je Kon govoreći o zaštitnoj opremi.

Iznio je i statistiku po pitanju broja umrlih kojih bi bilo da se nije uvelo izvanredno stanje. Model je pokazao 800 umrlih, a gornja granica je bila više od 2000, a zbog toga se, kako je kazao, moralo uvesti izvanredno stanje.

“Osobno sam znao kako su razvijani pandemijski planovi i to smo svi mi znali, i Pelemiš, i Stevanović i svi mi ostali kao sistem, nismo bili pripremljeni. Imali smo nepripremljenost što se tiče zaštitne opreme i lijekova”, kazao je Kon.ž

“Znao sam da nema dovoljno zaštitne opreme”

No, priča o nepripremljenosti nastavila se i danas pa je tako Kon na redovnoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o “kukanju” zbog toga što nije bilo dovoljno zaštitne opreme kazao da je “znao da je nema dovoljno, ali da nije bilo zrelo ili korisno da o tome otvoreno priča”.

Potvrdio je i da je osobno odlučio da ne kuka o tome.

“Kada smo pitali direktore zdravstvenih ustanova u Beogradu, svi osim jedne, u kojoj je striktno odgovoreno da nema zaštitne opreme, svi su rekli da je imaju. I taj odnos prema imanju ili neimanju zaštitne opreme pokazuje koliko smo mi potpuno bili nespremni u tom trenutku. Nitko nije razmišljao koliko se to zaista troši u takvim uvjetima. Ili je to moj dojam. U svakom slučaju, ja sam ‘znao’ da toga nema dovoljno, i tek kad sam vidio taj avion sam se smirio”, rekao je Kon.

Međutim, za razliku od dr. Kona koji je upozoravao na nedostatak zaštitne opreme, srbijanski su političari sve vrijeme uvjeravali javnost da su “potpuno spremni”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/nova.rs