Švedska agencija: Najmanje 23 osobe umrle nakon cijepljenja

Foto: Fah

Švedska agencija za medicinske proizvode objavila je da su najmanje 23 osobe umrle nakon primljenog cjepiva protiv COVID-19. Među umrlima je i osoba stara 70 godina koja je „iznenada umrla“ netom nakon primanja cjepiva, javlja friatider.se.

Prema izvješću agencije, smrtni slučajevi odnosili su se na “starije osobe s već postojećom jednom ili više bolesti.“

Od 23 umrle osobe, 19 ih je bilo starije od 80 godina, dvoje je bilo staro između 75 i 79 godina, jedna osoba je bila stara između 70 i 74 godine, a još jedna između 65 i 69.

Konkretno, jedna 70-godišnja osoba “iznenada je umrla“ nedugo po primanju cjepiva.

Švedska agencija za javno zdravstvo objavila je prošli tjedan da je u Švedskoj do 17. siječnja cijepljeno oko 147.000 ljudi.

Znanstvenici: Nema europskih smrtnih slučajeva izravno povezanih s cjepivom Covid-19

S druge strane znanstvenici ističu da nema europskih smrtnih slučajeva izravno povezanih s cjepivom Covid-19, navodi AFP.

Zdravstvene agencije naglašavaju da su većina osoba koji su preminuli nakon cijepljenja bile starije osobe, one čije je zdravstveno stanje već bilo izrazito narušeno i često bolesne.

> Norveška: Nije utvrđena veza između smrti i cijepljenja

Norveška je prošli tjedan izazvala pozornost objavivši informaciju da je 13 smrti povezano s nuspojavama od cjepiva protiv Covida, ali su drugi dan izjavili da nije utvrđena veza između smrti i cijepljenja.

U Francuskoj je od 800.000 cijepljenih osoba do petka zabilježeno devet smrtnih slučajeva kronično bolesnih štićenika iz domova umirovljenika.

Francuska agencija za lijekove ANSM objavila je da na temelju dostupnih dokaza “ništa ne dovodi do zaključka da su prijavljene smrti povezane s cijepljenjem.”

Ostali primjeri uključuju 13 smrtnih slučajeva starijih osoba zabilježenih u Švedskoj i sedam na Islandu, dosad bez izravne poveznice smrti i cijepljenja.

U Portugalu je zabilježena smrt dva dana nakon što je osoba cijepljena, ali Ministarstvo pravosuđa reklo je da nije utvrđena izravna veza.

* O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr