Zaštitne maske iz Sirača spašavaju zdravstvene djelatnike

Bjelovar, 20.2.2020 - Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor iz Siraèa svoju je proizvodnju zbog pandemije koronavirusa prebacila s drvnog asortimana na proizvodnju zaštitnih maski koje nedostaju zdravstvenim djelatnicima na podruèju Bjelovarsko-bilogorske županije. Prve maske danas su isporuèene županijskome Domu zdravlja. Prvi paket preuzela je ravnateljica Doma zdravlja Ljubica Èaiæ, a uruèio ga je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. foto HINA/ Igor KOKORUŠ/ ua

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor iz Sirača svoju je proizvodnju zbog pandemije koronavirusa prebacila s drvnog asortimana na proizvodnju zaštitnih maski koje nedostaju zdravstvenim djelatnicima na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prve maske danas su isporučene županijskome Domu zdravlja.

Bjelovarsko-bilogorska županija otkupljuje sve zaštitne maske koje proizvodi Suvenir Arbor te ih donira zdravstvenim ustanovama, poput Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, te policiji i Domu za umirovljenike za potrebe zaposlenika i korisnika.

Djelatnici Suvenira na dan mogu proizvesti oko 500 maski iako je njihova osnovna djelatnost proizvodnja namještaja, no kako se to tržište naglo ugasilo zbog pandemije koronavirusa, odlučili su aktivirati šivaonicu.

“Zbog više sile i novonastalih okolnosti, odlučili smo početi proizvoditi zaštitne maske. Isprva smo mislili da ćemo proizvoditi stotinjak maski na dan, ali zbog velike potražnje taj je kapacitet povećan na petstotinjak maski na dan”, istaknuo je ravnatelj Suvenira Alen Baščevan na konferenciji bjelovarsko-bilogorskog Županijskog stožera Civilne zaštite.

Zbog proizvodnje zaštitnih maski, zaposlenici Suvenira sada rade u dvije smjene umjesto u jednoj.

Ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubica Čaić zahvalila je na donaciji djelatnicima Suvenira i predstavnicima Bjelovarsko-bilogorske županije, ističući da će maske dobro doći svim zdravstvenim djelatnicima koji se na prvoj crti i izravno susreću s osobama za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom.

Zahvalio im je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji je istaknuo da je potreba za zaštitnim sredstvima, a posebice maskama, vrlo velika i da će proizvodnja pokriti samo dio potreba.

“Maske koje dolaze iz Sirača neće potpuno riješiti naš problem, ali će ga uvelike smanjiti. Kao osnivač te ustanove, odlučili smo otkupiti čitavu proizvodnju, a maske ćemo dijeliti sukladno potrebama”, objasnio je župan Bajs.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji još nema zaraženih koronavirusom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina