1. listopada 1969. umro Jozo Kljaković – jedan od najvećih slikara 20. stoljeća

Foto: culturenet.hr

Rođeni Solinjanin Jozo Kljaković istaknuti je hrvatski slikar, likovni restaurator, ilustrator i pisac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavio se također i portretnim karikaturama, a objavio je šezdesetak članaka, eseja, polemika, te jedno autobiografsko djelo (U suvremenom kaosu).

Studirao je likovne umjetnosti u Pragu, Beču, Ženevi i u Parizu. Od godine 1921. do 1943. bio je zaposlen u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu. Njegove djela imaju uglavnom religijski sadržaj.
Kljakovićev slikarski opus, u svega par riječi, izgleda ovako:

izradio je tri velika mozaika na pročelju Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu; smatraju se njegovim najvažnijim djelom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

izradio je freske u Crkvi sv. Marka u Zagrebu, 1923.-1940.
izradio je freske u spomen-crkvi Naše Gospe u Biskupiji kod Knina, 1938.
izradio je freske u Crkvi sv. Martina u Vranjicu kod Splita, 1927.
izradio je freske u Crkvi svetog Eustahija u Dobroti, Boka kotorska, 1930.-1938.
izradio je freske u Bankovnoj palači u Zagrebu, 1921.-1923.
naslikao je oko 150 ulja na platnu
Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu ostavio je šest umjetničkih djela naslikanih u tehnici ulja na platnu:
Posljednja večera (1944.)
Kristovo uskrsnuće (1945.)
Razapinjanje Krista (1947.)
Uskrsnuće Lazara (1960.)
Isus tjera trgovce iz hrama (1963.)
Kardinal Alojzije Stepinac (1964.)

Izdvajamo njegove samostalne izložbe u Buenos Airesu 1948. i 1949. u Galeriji Müller. Osim u Hrvatskoj i Srbiji, skupne su izložbe njegovih djela održane u mnogim gradovima svijeta: Rim, Venecija, Barcelona, Lyon, Pariz, Ženeva, Beč, Saarbücken, Mainz, London, Bratislava, Philadelphia i New York.

Znatan dio života proveo je u emigraciji. U Rimu i Buenos Airesu živio ukupno 25 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1953. Jozo Kljaković je napisao članak “Falsifikatori na djelu”, povodom najavljenog propagandnog filma komunističkih vlasti Jugoslavije protiv nadbiskupa zagrebačkog dr. Alojzija Stepinca.

Kljaković u jednom pismu iste godine piše:

“Mislim da moramo prikazivanje tog filma, u zapadnom svijetu, ako ikako možemo spriječiti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi kritike Titova režima (osobito u njegovu autobiografskom djelu U suvremenom kaosu) bio mu je onemogućavan povratak u Hrvatsku.

Zalaganjem njegova nekadašnjeg studenta, kipara Antuna Augustinčića, vratio se u Zagreb u proljeće 1968., gdje je iduće godine umro 1969. u svojoj kući na Rokovom perivoju.

Neposredno prije smrti svoju je kuću, knjižnicu, stilski namještaj, slike i umjetničke predmete, darovao gradu Zagrebu, s ciljem da se kuća preuredi u Memorijalnu galeriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.