1. ožujka 1942. Elaborat dinarske divizije – četnički dokument koji je bio programska osnova za genocid nad Hrvatima južne Like, Dalmacije i Zapadne Bosne

Foto: Talijanski časnik u društvu četnika 1942., commons.wikimedia.org

U ožujku 1942. je nastao dokument Jugoslavenske vojske u otadžbini (četnici) pod naslovom ”Elaborat dinarske divizije”. Dokument je bio programska osnova za organiziranje zloglasne Dinarske divizije popa Đujića koja je počinila brojne pokolje nad Hrvatima na području južne Like, sjeverne i srednje Dalmacije i zapadne Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Štab Dinarske divizije je uspostavljen u Splitu, koji je bio pod Talijanima, gdje se nalazio vojvoda Ilija Trifunović-Birčanin,  a načelnik je postao generalštabni kapetan I. klase Radovan Ivanišević.

”Digao se je srpski narod sa zavjetnom mišlju i odlukom: da za svagda uništi ustašku krvavu državu i nosioce njene vlasti, da protjera sa svojeg ognjišta drskog fašističkog okupatora koji je u prošlom ratu opljačkao obale našeg plavog Jadrana…Digao se je srpski narod da progna mrskoga Germana koji po drugi  put raspinje na krst stradanja i muka našu majku Srbiju i staru našu postojbinu veliku Slavensku Rusiju…Mi smo organizovali našu narodno-oslobodilačku vojsku, vojnu i civilnu vlast. Naše čete svrstane u pukove već se nalaze na putu ostvarenja velikog dela oslobođenja. Po snežnim planinama, po razbacanim selima, povezani u jedinstven front, od Vardara do Jadrana, pod komandom već legendarnog Draže Mihailovića-kao izraz naše snage i najveća zaloga za slobodu srpskog naroda.” (iz Elaborata Dinarske divizije)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadatak divizije: Što jača organizacija srpskog naroda u ovim krajevima radi uspostavljanja srpskih vlasti u danom momentu, radi obračuna sa Hrvatima i na koncu radi čišćenja Hrvata i Muslimana iz Like, Severne Dalmacije, Bosne i Hercegovine i stvaranja jedne homogene i čisto pravoslavne srpske države, oslanjajući se na Srbiju i Crnu Goru”.

Pravoslavni svećenici i mitropolit zagrebački Porfirije u razgovoru o Četničkoj Dinarskoj diviziji i pjevanje pjesme u čast četničkog vojvode zločinca Momčila Đujića: “Što se ono na Dinari sjaji”:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom četničkog vojvode Ilije Trifunovića-Birčanina u Split (koji nije bio dio NDH) u rujnu 1941. organizacija četnika počinje poprimati ozbiljnije konture. Tako on povezuje Dobroslava Jevđevića Petra Baćovića u Hercegovini, Uroša DrenovićaManu Rokvića i Branu Bogunovića u zapadnoj Bosni, Momčila Đujića u sjevernoj Dalmaciji i Stevu Rađenovića i Paju Omčikusa u južnoj Lici, na način da se formira jedinstvena vojna komanda koja će uskoro djelovati kao štab četničkih odreda za Hercegovinu, Dalmaciju, zapadnu Bosnu i Liku

Već krajem listopada 1941.  u NDH počinje formiranje glavnih četničkih jedinica. Osnovani su pukovi ”Petar Mrkonjić” i ”Onisim Popović”. Prvim pukom su zapovijedali Živko Brković i Momčilo Đujić i to na području Golubića, Plavna, Strmice, Kninskog polja i Topolja. Na čelu drugog puka je bio Pajo Popović, a puk je obuhvaćao područje Kosovske doline i dijela Drniške krajine. Istodobno je za područje Bukovice osnovan četnički odred kojim je zapovijedao Vlado Novaković. Na području Grahova je osnovan puk ”Gavrilo Princip” pod zapovijedanjem Branka Bogunovića, piše povijest.hr

Svećenik Srpske Pravoslavne Crkve Vojislav Bilbija priča o Dinarskoj četničkoj diviziji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon stvaranja četničkih pukova, nastala i ideja o organiziranju tih istih jedinica u veću vojnu formaciju. Tako Živko Brković daje podatak da je on u studenome 1941. apelirao na zapovjednike pukova da se osnuje divizijski štab. Konkretne akcije su započete u siječnju 1942., pa je tako u povodu pravoslavnog Božića upućen proglas srpskome narodu u ime ”Štaba četničkih pukova Dinarske divizije u Dinarskim Alpama”.

Konkretne pripreme za osnivanje štaba divizije uslijedile su početkom veljače, tako Živko Brković 7. veljače šalje pismo četničkim komandantima u kojima apelira da svi komandanti iz Srba, Gračaca, Drvara, Grahova, Petrovca, Glamoča, Kljuća, Mrkonjić Grada i ostalih susjednih pukova, odmah pošalju svoje predstavnike u Divizijski štab, da otpočnu sa zajedničkom komandom i zajedničkim naređenjima.

Konstituirajući sastanak je održan u Bos. Grahovu i na njemu su osim četničkih komandanata prisustvovali i talijanski obavještajni oficiri Marussi (Vice Marušić) i Guido Lucich Rochi (Gvido Lučić Roki). Talijanski oficiri su na tom sastanku predlagali za komandanta Dinarske divizije majora Rašetu (bivšeg oficira jugoslavenske vojske), no tom se prijedlogu suprotstavio Đujić i sam preuzeo na sebe dužnost komandanta divizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Funkciju komandanta Dinarske divizije je preuzeo na sebe vojvoda Birčanin, uz prethodno izjašnjavanje komandanta pukova, a za zamjenika je odredio pukovnika Dimitrija Uzunčevića. Štab divizije je uspostavljen u Splitu i načelnik je postao generalštabni kapetan I. klase Radovan Ivanišević.

U svim dokumentima nastalim unutar četničkog pokreta, koji je bio službena vojska Vlade Jugoslavije u Londonu, sve se svodilo na Veliku Srbiju unutar obnovljene Jugoslavije. To se vidi u programu «Homogena Srbija» dr. Stevana Moljevića, zatim u dokumentu pod naslovom «Organizacija Srpskog narodnog oslobodilačkog pokreta (SNOP)», u «Instrukciji» Draže Mihailovića,  «Elaboratu dinarske divizije» i drugim dokumentima.

«Srbi moraju imati hegemoniju na Balkanu, a da imaju hegemoniju na Balkanu moraju prethodno imati hegemoniju u Jugoslaviji» (Homogena Srbija, Stevan Moljević)

Cijeli tekst pročitajte ovdje

Zločinac i zapovjednik Dinarske divizije četnički vojvoda Momčilo Đujić 1990. o Hrvatima, papi, katolicizmu…

Što se ono na Dinari sjaji (orig.)
Što se ono na Dinari sjaji,
Đujićeva kokarda na glavi.
Oj Vojvodo šubaru nakrivi,
ima tvojih četara još živi.
Kroz Dinarske klance i točila
sve su čete vojvode Momčila.
Sa Dinare sinuće sloboda,
doneće je Momčilo vojvoda

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.