1. rujna 1873. rođen Dinko Šimunović – pisac „duše“ hrvatskog seljaka Dalmatinske zagore

Foto: LZMK / Hrvatska enciklopedija

Dinko Šimunović rođen je 1. rujna 1873. u Kninu u obitelji učitelja. Zbog posla oca koji je radio kao učitelj, Dinko je odrastao u malim mjestima Dalmatinske zagore Kijevo i Koljani pored Vrlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput svog oca završio je školu za učitelja u mjestu Arbanasi u blizini Zadra.

Taj cijenjeni hrvatski književnik je iza sebe ostavio brojna djela od kojih se mnoga smatraju vrhuncem hrvatske književnosti i zahvaljujući kojima se smatra utemeljiteljem moderne novele s naglaskom života na selu.

Nakon godina školovanja i sam je na kraju postao učitelj te je radio u selima Dalmatinske zagore. Bio je poznat po tome što je uvijek živio skromno. Svjedočeći životu u siromaštvu čega se nagledao tijekom učenja druge djece, odabrao je smjer kojim će ići njegova djela i zahvaljujući kojima će postati poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna djela o mjestima i ljudima Dalmatinske zagore bila su sredstvo uz pomoć kojeg je želio čitateljima prenijeti svu ljepotu tog kraja.

Njegovo književno stvaralaštvo obuhvaća oko sedamdeset pripovijetki, dvije autobiografske proze te tri romana.

Duh moderne realističke poetike spajao je s narodnom tradicijom, povezujući staro i novo – vjeru u prošlost i nevjeru u budućnost. Varira i teme nepremostivog jaza između sela i grada, a uz pomoć mita oblikuje društvenu strukturu svijeta o kojemu pripovijeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novelističke radove objavio je u nekoliko zbirki kao što su: “Sa Krke i sa Cetine”, “Mrkodol” i “Đerdan”. Nakon smrti objavljene su i “Posmrtne novele”. Neke od njegovih novela smatraju se vrhuncem hrvatske književnosti. Tu su još djela: “Roman “Tuđinac”, “Mladi dani”, “Mladost”, “Dvije pripovijetke” i “Alkar”, “Porodica Vinčić”, “Kukavica”, “Duga”.

Umro je 3. kolovoza 1933. u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.