1. veljače 1895. rođen John Ford – jedini redatelj sa četiri Oscara

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 1. veljače 1895. rođen je slavni filmski redatelj John Ford. Rođen je kao John Martin Feeney u Cape Elizabethu, Maine u obitelji Johna Augustinea Feeneyja i Barbare (Abbey) Curran, oboje rođenih u Spiddalu, Irska, 1856.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ford je 1921. krenuo s režijom filmova zajedno sa svojim suradnikom Louisom Weberom. Tijekom karijere koja je trajala više od 35 godina, čuveni John Wayne pojavio se u više od dvadeset Fordovih filmova, kao što su Poštanska kočija (1939.), Nosila je žutu vrpcu (1949.), Mirni čovjek ([1952].), Tragači (1956.), Orlova krila(1957.) i Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea (1962.)

Fordova omiljena lokacija za snimanje filmova bio je dio Monument Valleyja u Utahu. Ford je tu snimio neke od najljepših i najsnažnijih snimki svih vremena i tako opisao američki Zapad u svojim filmovima.

Osvojio je četiri Oscara kao najbolji redatelj za filmove Doušnik (1935.), Plodovi gnjeva (1940.), Kako je bila zelena moja dolina (1941.) i Mirni čovjek (1952.). Nijedan od ovih filmova nije bio vestern, a u zadnja dva nastupila je Maureen O’Hara, “njegova omiljena glumica”. Osim toga, bio je nominiran za režiju za film Poštanska kočija (1939.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ford je jedini redatelj koji je osvojio četiri Oscara za režiju: William Wyler i Frank Capra osvojili su nagrade tri puta.
Prvi je dobitnik nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta, 1973. Te godine je i preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.