10. lipnja blaženi Ivan Dominici – biskup dubrovački i kardinal

Foto: sveci.net

Svetac se rodio u Firenzi 1355. godine. Stupio je u domi­nikanski red u Firenzi u crkvi Santa Maria Novella. Od djetinjstva je imao govornu manu. Životopisci bilježe kako se od toga oslobodio tijekom molitve pred slikom svete Katarine Sijenske koju je osobno upoznao tijekom studija u Pisi.

Inače, blaženi Ivan je odigrao važnu ulogu u obnovi dominikanskog reda koju je inicirala sveta Katarina. Bio je i generalni vikar reda za reformu samostana. Vršio je i diplomatske poslove. U Firenzi je bio predstavnik Riminija, a kasnije je tu istu funkciju vršio i kod pape Inocenta VII. Odigrao je ulogu pomiritelja prigodom izbora pape Grgura XII. koji ga je 1407. godine imenovao dubrovačkim nadbiskupom. Godinu dana kasnije imenovan je kardinalom. Trudio se oko jedinstva Crkve u vrijeme kad su u njoj istovremeno bila trojica papa. Kao poslanik pape Martina V. putuje kod Žigmunda i Većeslava kako bi smirio husite. Na tom putovanju, na današnji dan 1419. godine, zatekla ga je smrt u Budimpešti.

Papa Grgur XVI. potvrdio je njegovo štovanje 1832. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/sveti-antun.hr