10. siječnja sveti Agaton – papa Grk koji je zbližavao Zapadnu i Istočnu Crkvu

Foto: commons.wikimedia.org

Danas slavimo svetoga Agatona, papu, rimskoga biskupa od 678. do 681. godine. Rođen na Siciliji oko 577., Grk i sin pobožnih i bogatih roditelja, kao mladić bio je oženjen i uspješan poslovni čovjek.

Kasnije je postao benediktinski redovnik u samostanu svetog Hermesa u Palermu na Siciliji.

Oko 679. prema podacima Konstantina Porfirogeneta u djelu „O upravljanju imperijem“, papa Agaton sklopio je ugovor s Hrvatima o nenapadanju na susjedne narode. Na sinodi u Rimu, 680. godine, i u svojoj poslanici caru Konstantinu IV. u Carigrad, osudio je monoteletsku herezu, prema kojoj Krist ima dvije prirode, Božju i čovječju, ali samo jednu volju i djelovanje.

Šestim ekumenskim saborom u Carigradu, 680. godine, predsjedali su papini legati i na njemu je velikom većinom prihvaćena Agatonova poslanica. Znatno je pridonio zbližavanju istočne i zapadne Crkve. Uspješno je sudjelovao i u razgraničenju engleskih biskupija. Preminuo je na današnji dan, 19. siječnja 681. u Rimu (po nekim izvorima u 104. godini života). Ljubazan i milosrdan dobrotvor, omiljen među svećenstvom i pukom, bio je glasovit po svojim čudesima pa je prozvan „Čudotvorcem“ („Thaumaturgus“).

Slavi se kao svetac u Rimokatoličkoj Crkvi na dan 10. siječnja i u pravoslavnim crkvama na 20. veljače.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr