10. studenoga 1919. rođen Mihail Kalašnjikov – znate li da se konstruktor slavnog oružja pokajao prije smrti zbog izuma?

Foto: Wikipedia/kremlin.ru

Mihail Timofejevič Kalašnjikov (Kurja, 10. studenog 1919. – Iževsk, 23. prosinca 2013.) bio je ruski konstruktor oružja. Njegov najveći izum je jurišna puška AK-47, poznata kao kalašnjikov, najrasprostranjenija puška na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu 1941. je teško ranjen u borbama u Rusiji, a odmah nakon toga napušta front. Godine 1944. uspješno je konstruirao poluautomatsku pušku “Saiga” koja je poslužila kao osnova za novi izum 1946. godine. Prva patentirana inačica nove puške napravljena je 1947., pod nazivom AK-47 (Avtomat Kalashnikov ’47).

Od 1950. se koristi u ruskoj vojsci i ubrzo svijet prepoznaje kvalitetu ove jurišne puške.

„Ponosan sam na svoj izum, ali sam tužan jer ga koriste teroristi“, rekao je javno Kalašnjikov te dodao kako bi više volio da je izumio stroj koji bi pomogao ljudima ili koji bi pomagao seljacima u poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je manje je poznato da se slavni ruski konstruktor oružja pokajao pred smrt zbog činjenice da je automat koji je on izumio oduzimao ljudima živote, pisali su nakon smrti ruski mediji. Kalašnjikov je poslao pokajničko pismo ruskom patrijarhu Kirilu i požalio se na nepodnošljiv bol u srcu, prouzrokovan sviješću o odgovornosti, piše blic.rs.

Patrijarhov portparol Aleksandar Volkov potvrdio je da je patrijarh dobio pismo i da je starješina Ruske pravoslavne crkve na pismo odgovorio. Volkov je napomenuo da Crkva shvaća one koji izrađuju oružje u slučajevima kada oružje služi za obranu domovine.

“Kalašnjikov je izumio automat za obranu svoje zemlje, a ne da bi ga koristili teroristi“, naglasio je tada portparol Volkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.