10. travnja sveta Magdalena od Canosse – znate li da Kćeri milosrđa cijeli život dragovoljno služe siromašnoj i napuštenoj djeci?

Foto: wikimedia commons

Kćeri milosrđa prije svega su posvećene odgoju siromašne napuštene djece i služenju u bolnicama.

Sveta Magdalena od Canosse (Maddalena Gabriella dei marchesi di Canossa), talijanska redovnica, utemeljiteljica dviju kanosijanskih družbi, Kćeri milosrđa i Sinova milosrđa, rođena je 1. ožujka 1774. u Veroni (Veneto), kao treće od šestero djece ugledne i imućne plemićke obitelji, markiza Ottavija di Canossa i mađarske grofice Terese Szluha. Ostala je bez oca s tri godine, a njezina majka ponovno se udala i napustila obitelj kad je Maddalena imala pet godina. Tražila je Božju volju u molitvi i shvatila da njezinu pomoć trebaju siromašni i nemoćni. Boravila je 1791. deset mjeseci u karmelićanskom samostanu svete Terese u Veroni, potom u Coneglianu (provincija Treviso, Veneto). Tada je shvatila da bi strogi karmelićanski red na neki način suzio slobodu njezinog kretanja i djelovanja jer ne bi mogla izravno pomagati nevoljnicima. Maddalena je upravljala velikim obiteljskim imanjem, ali je i dalje željela postati redovnica.

Napustila je obiteljsku palaču u Veroni, potpuno se posvetila dragom Bogu i 1808. osnovala družbu Kćeri milosrđa (Figle della Carità), zvanu i Kanosijanke (Canossiane), u bivšem samostanu svetih Josipa i Fidenzija, u veronskoj četvrti San Zeno. Osnovala je 1831. i družbu Sinova milosrđa (Figli della Carità), zvanu Kanosijanci (Canossiani). Kćeri milosrđa prije svega su posvećene odgoju siromašne napuštene djece i služenju u bolnicama, a Sinovi milosrđa vjeronauku, podučavanju u raznim ustanovima i misionarskom radu. Nakon prve kanosijanske kuće u Veroni, otvorene su i mnoge druge diljem Italije i svijeta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr