11. rujna 1991. Kruševo – pad sela heroja

snimka zaslona

Jedno od hrvatskih mjesta koje je postalo simbolom otpora neprijatelju i tako dobilo neprolazno herojski status u novijoj hrvatskoj povijesti je Kruševo u Zadarskoj županiji. To mjesto u blizini Obrovca se tijekom ljeta 1991. junački branilo u okruženju neprijatelja, a padom Masleničkog mosta došlo je u vrlo tešku situaciju i na današnji dan palo u ruke neprijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan pošto su pale Jasenice i prilaz Masleničkom mostu palo je i hrvatsko selo Kruševo u blizini četničkog uporišta Obrovac. Sva logistika prema Kruševu išla je trajektom na relaciji Novigrad – Kruševo preko Novigradskog mora. Žestokim topničkim i pješačkim napadima Kruševo je bilo svakodnevno,a naši bojovnici hrabro su odolijevali napadima s minimalnim sredstvima i junačkim srcem.

Sva imovina koju su Hrvati godinama stjecali pala je neprijatelju u ruke,a oni su je nemilosrdno pljačkali. Kruševo je na današnji dan otišlo u progonstvo kako se kaže s pinklecom na leđima. Većina Kruševljana se pridružila u obranu grada Zadra
Crkva sv. Jure je razorena,a groblje devastirano.

Poginuli branitelji za Kruševo i heroji hrvatske slobode su: Damir Šoša, Vrane Vrkić, Rade Brkić, Marinko Brkić, Ivica Denona, Neven Brkić, Senad Župan, Nikola Džalto, Ivica Vukičević, Luka Vranješ, Srećko Biočić, Ivo Lisica i Ivan Lendić.
Kruševljani, civili, starci i žene koji su usmrćeni od srbočetničke ruke: Marija Vrkić, Mile Brkić, Mile Župan, Stana Župan, Marija Župan, Marin Karamarko, Nediljko Brkić i Marija Vrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.