11. travnja 1967. Geza Pašti – Udba otela i ubila hrvatskog domoljuba

Foto: hazud.hr

U dokumentaciji UDBA-e u Osijeku stoji: „U Osijeku 11. 4. 1967. Predlog: Geza Pašti, predlog za brisanje iz obrade.“

Prvi šef, odnosno glavni tajnik HRB-a, hrvatske revolucionarne organizacije koja je htjela rušiti komunizam i uspostaviti slobodnu državu Hrvatsku, nije bio Jure Marić nego: Geza Pašti.

Njega je u Nici, Francuska, otela i dovela u Jugoslaviju zloglasna Udba, tajna komunistička služba zadužena za likvidacije, te ga tamo ubila.

Početkom 50-ih i 60-ih godina iz Hrvatske i BiH su masovno bježali mladići koji zbog svojih godina nisu imali, niti su mogli imati, ikakvu ulogu u NDH. Na bijeg su se odlučivali zato što se nisu slagali sa silom nametnutim, protuhrvatski i protukatolički usmjerenim komunističkim režimom.

Ovaj odlazak većeg broja mladih ljudi, prvenstveno intelektualaca, mnogi su nazivali i “Drugim Bleiburgom”.

U iseljeništvu je u to vrijeme djelovalo nekoliko hrvatskih emigrantskih organizacija. No, posebno mjesto među njima zauzima HRB (Hrvatsko revolucionarno bratstvo), najveća hrvatska tajna organizacija u razdoblju postojanja komunističke Jugoslavije. Iz osnivačkih dokumenata HRB-a razvidno je kako je organizacija utemeljena u rujnu 1961. godine u Sydneyu. Najznačajnije otkriće iz tih dokumenata jeste da suprotno svim dosadašnjim tvrdnjama i mišljenjima od navodnih “dobro plaćenih” emigranata do Udbe i raznih stranih tajnih službi – prvi šef, odnosno glavni tajnik HRB-a nije bio Jure Marić nego Geza Pašti.

Pseudonim glavnog tajnika HRB-a bio je isti od osnivanja 1961. godine pa sve do 1972. godine bez obzira na osobu koja je tu dužnost obnašala.

Osnovni cilj HRB-a bio je uspostava samostalne hrvatske države, a glavna metoda djelovanja bilo je oružano suprotstavljanje totalitarnom jugoslavenskom režimu.

Udba je od svojih suradnika, suradnika republičke centrale SDS-a u Zagrebu, dobila informacije o Paštijevim zadacima u Europi, pa je odlučeno da ga se likvidira. Navečer, 17. srpnja 1965., oko osam sati, vlasnica kuće u Nici u kojoj je Pašti stanovao, pozvala ga je na telefon.

Razgovor s nepoznatom osobom, vjerojatno ženskom, trajao je vrlo kratko. Nakon toga je Pašti žurno izašao. Više ga nitko nikad nije vidio.

Nešto manje od dvije godine nakon ovog događaja vodstvo osječke Udbe napisalo je sljedeću informaciju: “U Osijeku, 11. 4. 1967. Predlog: Pašti Geza, predlog za brisanje iz obrade: Njegove veze smo našim mjerama pasivizirali tako da ne predstavljaju interes. Imajući u vidu ove momente i sugestiju druga iz RSUP-a predlažem da brišemo iz evidencije lice pod obradom.”

Prema izjavama visokih dužnosnika Udbe, Pašti je bio otet, doveden u Jugoslaviju i likvidiran.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr