12. lipnja 1943. – što niste znali o nacističkom pogromu Židova u istočnoj Europi?

ustanak Varšavski geto
Foto: Wikimedia Commons / Jürgen Stroop

Židovska zajednica egzistirala je na području zapadnog Sovjetskog Saveza (danas države Bjelorusija, Ukrajina, baltičke države) stoljećima prije nacističkih pogroma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacističkom okupacijom ovih dijelova SSSR-a počinje i veliki pogrom i ubijanje Židova, a na današnji dan 1943. godine to se dogodilo i u mjestu Berežane gdje je živjela brojna židovska zajednica.

Mnogi Židovi ubijeni su u gradu (getu), a tisuće likvidirane izvan grada.

Likvidacije su počele još 1941. godine, a židovske zajednice su strpane u geta gdje su u neljudskim uvjetima žene, djeca, starci i ljudi umirali od gladi, bolesti i siromaštva. Iracionalna nacistička mržnja prema Židovima kulminirala je otvaranjem logora i masovnim ubijanjem Izraelaca.  Jedan od najvećih masakara u istočnoj Europi zbio se već 1941. kada je u svega dva dana u blizini Kijeva ubijeno 33.371 Židova kod mjesta Babin Jar gdje su bačeni u klanac koji je postao masovna grobnica. Kasnije su još tisuće nevinih ubijene i bačene  u ovaj klana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1942. krvolok i zločinac Himmler naredio je likvidaciju velikog židovskog geta Pinsk, čime su nacisti smatrali da je „židovsko pitanje“ u Ukrajini riješeno.

Tako je nakon Poljske, upravo SSSR postao mjesto najvećeg pogroma i uništenja Židova, a broj ubijenih se kreće od 700.000-750.000 ljudi.

Demografska slika u Europi se bitno promijenila, pogotovo u Istočnoj i Srednjoj Europi, gdje su židovske zajednice prestale postojati. Najveći dio preživjelih je odlučio emigrirati u SAD, odnosno u Palestinu, gdje je stvorena židovska nacionalna država Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrivanje opsega ubijanja nakon završetka rata je predstavljalo veliki šok za tadašnju zapadnu civilizaciju. Mnogi su se teško mirili s time da je ubijanje u takvom opsegu i s takvom razinom bešćutnosti moguće u 20. stoljeću u Europi (a očito je moguće, što i jest zabrinjavajuće), a pogotovo kada dolazi od tako napredne, prosvijećene i civilizirane države kao što je Njemačka. Još se teže bilo pomiriti s činjenicom da su u svrhu tog projekta korištena najmodernija dostignuća znanosti.

Pokazalo se međutim, da je čovjek Europe u 20. stoljeću sposoban učiniti zvjerstva i zločine koje ni u snu se ne bi dogodili u nekim „tamnijim“ i stotinama godina unazad dalekim inkriminiranim vremena. Kad se tome dodaju i brojne žrtve komunizma, gotovo na identičnim prostorima gdje se događao i holokaust, povjesničari se slažu da se toliko hvaljeno (post)moderno 20. stoljeće slobodno može nazvati – „najkrvavijim stoljećem ljudske povijesti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.