12. lipnja 2013. umro Jiroemon Kimura – tko je najdugovječniji muškarac u zabilježenoj ljudskoj povijesti?

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 2013. godine umro je Jiroemon Kimura najdugovječniji muškarac u zabilježenoj povijesti. Njegov rekord službeno je zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda jer mu se postignuta životna dob može verificirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jiroemon Kimura doživio je 116 godina i 54 dana, a time je ujedno postao i prvi muškarac u zabilježenoj povijesti stariji od 116 godina. Žene, doduše, žive u prosjeku duže od muškaraca, a vodeće su i po rekordima, tako da je do danas za otprilike desetak žena dokazano da su živjele duže od Jiroemona Kimure kao najdugovječnijeg muškarca (apsolutna je rekorderka Francuskinja Jeanne Calment s 122 godine i 164 dana).

Jiroemon Kimura rođen je još 1897. godine, što znači da je bio, primjerice, vršnjak nacista Josepha Goebbelsa. Zanimljivo je da je Kimura uoči smrti bio posljednji živući muškarac na planeti rođen prije 20. stoljeća (danas više u svijetu nema muškaraca rođenih u 19. stoljeću, barem koliko je poznato).

Navodno je Jiroemon Kimura svoju dugovječnost pripisivao jedenju hrane u malim obrocima. Po zanimanju je bio poštanski službenik, a umirovljen je u dobi od 65 godina. To znači da je u mirovini proveo više od 50 posljednjih godina života (u mirovini se bavio poljoprivredom sve do dobi od 90 godina). Kimura je bio aktivan i brinuo je o zdravlju. Preminuo je na današnji dan u gradu Kyōtangu, sjeverno od Kyota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.