12. listopada 2007. U Lipik vraćeni lipicanci koje je agresorska vojska ukrala 1991.

Foto: ergela-lipik.org

U noći 12.na 13. listopada 2007. godine, točno u 2,30 sati, prvi kamioni došli su iz Srbije na Ergelu Lipik – u njima su bili konji koje je koji su ukradeni i odvedeni u Srbiju u vrijeme Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lipičku ergelu je 1843.godine osnovao grof Izidor pl. Janković a status državne je dobila 1938.godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik. No, netko je 1956.godine donio čudnu odluku da ju treba raspustiti a konje prodati Talijanima. Slovenci su s vlaka skinuli konje za svoju Lipicu a konji su u Lipik ponovo dovedeni 1980.godine. Ergela je tada obnovljena sa 12 konja, piše 24 sata.

U jeku srpskih napada na Lipik, 26. rujna 1991. godine, radnici ergele pustili su konje van iz štala, a 27. rujna štala je zapaljena granatama. Od 118 konja u ergeli, od kojih većinom lipicanske pasmine, njih 80-ak odvedeno je u studenom na okupirano područje, 35 konja je ubijeno, a ekshumirani su u veljači 1992. godine. Nekoliko godina trajali su pregovori o povratu konja iz Srbije, koji su najprije bili u Karađorđevu a potom kod privatnika Todora Bukinca, da bi se konačno to i dogodilo u listopadu 2007.godine. Velike zasluge za povrat imao je tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Od 118 grla koliko ih je bilo na dan napada na Lipik, na ergelu je vraćeno 66 konja – 25 kobila i 21 pastuh lipicanske pasmine, 20 toplokrvnih konja te dva ponija.

Otmica lipicanera bio je samo jedan od niza pljački koje je srpska vojska provela u Hrvatskoj od Vukovara do Dubrovnika. Meta pljački bilo je doslovno sve od umjetnina, novca, namještaja i bijele tehnike do najbizarnijih mogućih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima ratnog ministra zdravstva Andrije Hebranga, cjelokupna ratna šteta (izravna i neizravna) koju je Srbija proizvela u Hrvatskoj agresijom iznosi oko 250 milijardi dolara o čemu možete pročitati u članku:

Kolika je ratna šteta koju je Hrvatska pretrpjela u velikosrpskoj agresiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.