12. prosinca 2003. – Amerikanci uhitili Saddama Huseina

snimka zaslona

Na današnji dan 12. prosinca 2003., u blizini rodnog Tikrita uhićen je irački predsjednik Saddam Husein. Vladao je Irakom kao predsjednik od 1979-2003. Već prije toga sudjelovao je u prevratima pokreta i stranke Baas kao šef sigurnosnih službi Iraka, a kao diktator vladao je pune 24 godine. Uhitili su ga bivši saveznici u iračko-iranskom ratu – Amerikanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadam je u rujnu 1980. godine krenuo u pohod na Huzestan, jugozapadni rub Irana bogat naftom otklonivši tako bojazni američkog ministra obrane Brown-a da bi Irak mogao okupirati Kuvajt i Saudijsku Arabiju. Računao je na pobjedu za nekoliko dana. Ponajviše zahvaljujući šutljivoj, ali i konkretnoj podršci Sjedinjenih Država, koja mu je tada za njegove petrodolare osiguravala kupovinu sofisticiranog oružja i pristup još sofisticiranijim tehnologijama masovnog uništavanja, zbog kojih će ga prozvati mnogo kasnije, prešućujući vlastitu ulogu u kreiranju monstruma.

No, njegova žeđ za ratom nije se zaustavila na Iranu već je zbog procjene kako bi Šijiti mogli biti prijetnja njegovoj diktaturi Kurde (manjinu u Iraku) dao zausti otrovnim plinovima. Unatoč ponovnoj upotrebi zabranjenog kemijskog oružja (ovaj puta i na civilima – ženama i djecom, tijekom Al-Anfal kampanje) svijet nije ništa poduzeo protiv iračkog diktatora. Godine 1990. pokrenuo je novi rat invazijom na Kuvajt koji je Saddam nazivao odmetnutom iračkom pokrajinom. Na taj čin međunarodne agresije Ujedinjeni narodi odgovorili su vojnom intervencijom.

U ožujku 2003. godine Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su jednostranu vojnu akciju, bez dopuštenja Ujedinjenih naroda, protiv Iraka. Glavni cilj vojne akcije – svrgavanje Saddama Husseina s vlasti – postignut je nakon tri tjedna ratovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 30. prosinca 2006. u 6:00 sati po mjesnom vremenu nad Saddamom Husseinom je izvršena smrtna kazna vješanjem.
Danas, nakon gotovo 10 godina od smrti iračkog diktatora, Irak je mjesto trajne nestabilnosti i sukoba, a po riječima Ihsan al-Šamari, profesora politologije na Sveučilištu u Bagdadu, novi demokratski sustav postigao je minimalne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.