12. siječnja 2010. Haiti – strašni potres odnio više od 300.000 života

Foto: fah

Na današnji dan 2010. Haiti je zadesio težak potres jačine 7.0 stupnjeva. Epicentar se nalazio 25 kilometara od glavnog grada Port-au-Princea, na dubini od 13 kilometara. U sljedećih 12 dana zabilježena su barem još 52 potresa manje jačine na tom području. Budući da se radilo o gusto naseljenom teritoriju, prema izvještajima haićanske vlade poginulo je čak oko 316.000 ljudi, oko 300.000 je ranjeno, a 1.000.000 ljudi je ostalo bez domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci međunarodnih organizacija nešto su drugačiji. Po njima je broj poginulih manji, oko 220.000, ali je bez domova navodno ostalo čak do 1.800.000 ljudi.

Glavni grad Port-au-Prince teško je oštećen. Srušeni su ili teško oštećeni parlament, predsjednička palača, katedrala i gradski zatvor. U potresu je poginuo nadbiskup Port-au-Princea Joseph Serge Miot i vođa opozicije Micha Gaillard.

Situacija je bila osobito dramatična s obzirom da je Haiti najsiromašnija zemlja na zapadnoj hemisferi. Hrvatska vlada je darovala pomoć od milijun kuna. Hrvatski crveni križ skupio je oko 5.645.000 kn, a putem koncerta u Spaladium Areni prikupljeno je preko milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.