13. kolovoza sveti Poncijan – papa koji je skončao život u rudnicima Sardinije

Foto: GettyImages

Papa Poncijan, devetnaesti nasljednik svetog Petra, uhićen je i odveden na otok Sardiniju. Tada se taj otok nazivao „insula nociva”, jer je svaki prognanik tamo obolio radeći u rudnicima, ili je bio u nekom vremenu pogubljen.

 

Šesto veliko progonstvo kršćana bilo je za Maksima Tračanina (235.-238.). Porijeklom iz niskog roda, Maksim se popne na carsko prijestolje ubivši u ratu u Njemačkoj Aleksandra Severa. Pun oholosti i divljine, izdade prvu zapovijed: Pogubiti sve crkvene predstavnike, želeći tako potpuno iskorijeniti kršćanstvo. Tom su zapovijeđu bili po­gođeni i mnogi kršćani, posebno u Pontu i Kapadociji. U tim su pokra­jinama bili česti potresi, pa su to pogani smatrali kao kaznu zbog kršćanskog „bezboštva”.

Papa Poncijan, devetnaesti nasljednik svetog Petra, uhićen je i odveden na otok Sardiniju. Tada se taj otok nazivao „insula nociva”, jer je svaki prognanik tamo obolio radeći u rudnicima, ili je bio pogubljen. Prognani Papa odrekao se svoje službe, kako bi rimskoj zajednici omo­gućio izbor novoga pastira. Malo poslije izagnanstva Poncijan, izložen bijedi, oskudici i raznim nevoljama, preminu ostavši vjeran Kristu.

Njegov nasljednik, papa Fabijan, prenese mu tijelo u Rim i sahrani u Kalistovim katakombama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr