14. prosinca 1911. – Norvežani osvojili Južni pol prije Britanaca!

Norvežani su bili tako odlučni da pobijede, da su već unaprijed planirali da će slabije pse iskoristiti za hranu ostalim psima i ljudima tijekom ekspedicije, dok su se Britanci gnušali na to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se obilježava godišnjica prvog ljudskog osvajanja Južnog pola. Taj pothvat izvela je peteročlana ekspedicija na čelu s Norvežaninom Roaldom Amundsenom. Zanimljivo je da se gotovo istovremeno s njima na Južni pol uputio i drugi tim, pod vodstvom Britanca Roberta F. Scotta. Postojala je, dakle, svojevrsna utrka u tome tko će prije doći do pola. Amundsenov je tim bio uspješniji zbog nekoliko razloga. Kao prvo, za putovanje su koristili pse, dok je Scott koristio prvenstveno ponije. Nadalje, Amundsenov je tim imao odjeću od krzna po eskimskom uzoru, dok su Britanci imali vunenu odjeću, koja se nije pokazala toliko toplom. Norvežani su se kretali na skijama jer su od djetinjstva bili naučeni na njih, dok su Britanci pješačili. Konačno, dok su Britanci tijekom puta uzimali geološke uzorke za znanstvena istraživanja, Amundsen si je odredio osvajanje Južnog pola za jedini cilj. Tako je bio odlučan, da je već na početku predvidio da će slabije pse iskoristiti za hranu ostalim psima i ljudima, dok su se Britanci gnušali na to. Amundsen je krenuo na put s 52 psa, a vratio se s jedanaest. Konačni ishod bio je to da je Amundsenov tim stigao na pol 34 dana ranije i da su se svi članovi vratili natrag. Scottov je tim zakasnio, a na povratku su on i njegovi ljudi ostali zarobljeni u ledu i umrli. Scottovo je tijelo pronađeno tek pola godine kasnije u snijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.