14. prosinca 2006. umro Đuro Pulitika – tko čini poznati dubrovački slikarski trio?

Foto: alm.hr

Đuro Pulitika zajedno s Antunom Maslom i Ivom Dulčićem čini poznati dubrovački slikarski trio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đuro Pulitika rođen je 26. siječnja 1922. u Bosanki, selu iznad Dubrovnika. Osnovnu i srednju školu završava u Dubrovniku. Slikarstvom se oduševio rano, a odluka da mu se trajno posveti sazrijeva 1939. kada počinje posjećivati kuću Koste Strajnića.

Prijeko potrebno iskustvo stekao je, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, (gdje se našao u dva navrata po dvije godine) u klasi Omera Mujadžića, te u susretima sa prof. Krstom Hegedušićem, Ljubom Babićem i Zlatkom Šulentićem. Akademiju napušta i vraća se u rodni Dubrovnik, kojemu slikarski ostaje vjeran cijeli život.

Prva samostalna izložba otvorena mu je u Dubrovniku 1953. u Likumu. Te iste godine izlagao je i u Splitu i Zagrebu, od tada datira i pojam dubrovačke trojice Dulčić-Masle-Pulitika. Godine 1973. njegova je slika primljena u trajni postav galerije sakralne umjetnosti u Vatikanskim muzejima u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samostalno je izlagao u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Gentu, Londonu, New Yorku, Rimu, Milanu, Napulju, Veneciji, Torinu i Parizu.

Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.