15. lipnja 1667. – izvedena prva transfuzija krvi (s janjeta na čovjeka)

Zagreb, 15.04.2015. - Ministar zdravlja Siniša Varga dao je krv u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Na današnji dan 15. lipnja 1667. godine izvedena je prva detaljno dokumentirana transfuzija krvi. Izveo ju je francuski liječnik Jean-Baptiste Denys, svojedobno liječnik znamenitog kralja Luja XIV. (Kralj Sunce). Transfuzija koju je Denys izveo nije bila s čovjeka na čovjeka, nego s životinje na čovjeka. Takve se transfuzije zovu ksenotransfuzije, a prethodile su transfuzijama s čovjeka na čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denys je na današnji dan izveo transfuziju krvi s janjeta na 15-godišnjeg mladića. Navodno je postupak bio uspješan, a mladić se oporavio od bolesti od koje je bolovao. Radilo se vjerojatno o tome da zbog male količine prenesene krvi nije došlo do veće alergijske reakcije. Međutim, u narednim pokušajima bilo je i smrtnih slučajeva, tako da je 1670. godine zabranjena transfuzija krvi s životinja na ljude. Zanimljivo je da su krvne grupe otkrivene tek početkom 20. stoljeća, oko 230 godina nakon Denysa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.