15. listopada 1941. Vladko Maček – zašto su ustaše uhitile vođu HSS-a?

Prvak HSS-a Vladko Maček bio je pred početak Drugog svjetskog rata potpredsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije i utemeljitelj Banovine Hrvatske koja je osim današnjeg teritorija Hrvatske obuhvaćala i velike dijelove Bosne i Hercegovine. Nakon sramne kapitulacije Jugoslavije i raspada jugoslavenske vojske, odbio je s ostatkom vlade otići u emigraciju te se vratio u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci su mu ponudili da dođe na čelo nezavisne hrvatske države koja bi bila pod njihovom zaštitom, no Maček je to odbio, jer je bio prozapadno orijentiran te nije vjerovao u Njemačku pobjedu u ratu.

Vlast u Hrvatskoj tada preuzima Ante Pavelić sa svojim ustašama. Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, istog dana 10. travnja 1941. Maček je na radiju pozvao hrvatski narod da podrži novu vlast i tu prestaje njegovo javno djelovanje. Nakon toga odbija suradnju i s ustašama i s partizanima, odlučujući se na politiku čekanja savezničke pobjede, povukavši se na svoj posjed u Kupincu južno od Zagreba.

Ustaše ga u početku nisu dirale jer su imali krhku vlast, a Maček je imao status vođe hrvatskog naroda i nasljednika Stjepana Radića. Ipak, nakon saznanja o odlasku dijela vodstva HSS-a u partizane, te bojazni da bi Nijemci Mačeka mogli iskoristiti za stvaranje alternativne vlasti, ustaše ga uhićuju 15. listopada 1941. godine i sprovode u logor Jasenovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koncentracijskom logoru Maček je proveo pet mjeseci, do ožujka 1942., a zatim je bio interniran na svom imanju u Kupincu. Kad su oko Kupinca počele jačati partizanske jedinice, Maček je poslan u Zagreb, gdje je neko vrijeme bio interniran u stanu ustaškog zapovjednika Vjekoslava Maksa Luburića u Bulićevoj ulici. Zatim je vraćen u Kupinac pa ponovo u izolaciju u Zagreb.

U Zagrebu je dočekao kraj rata, a u lipnju 1945. godine bježi pred dolazećim partizanskim snagama koje su sijale smrt, te kao žestoki antikomunist odlazi u emigraciju gdje i umire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.