15. travnja sveti Damjan de Veuster – zašto je ovaj katolik najveća osoba u povijesti Belgije?

Foto: William Brigham, Hawai'i State Archives in Honolulu, wikipedia

Na današnji dan 15. travnja slavimo svetog Damjana, belgijskog svećenika ili kako su ga njegovi Havajci zvali – Papa Kamiano o Molokai. Belgija, Havaji i svijet ga zbog njegove čudesne životne priče poznaju kao – apostola ljubavi za gubavce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izboru belgijske televizije Canvas  još 2005. godine, proglašen je za najvećeg Belgijca svih vremena. Današnja potpuno dekrisitjanizirana Belgija i njene prazne crkve svjedoče da je ova zemlja, zapravo, zaboravila svog najvećeg sina jednostavno zato jer se otklonila od njegove – katoličke vjere i djela ljubavi.

Godine 1864. otac Damjan uplovljava u Honolulu i već od prvog dana obilazi havajska sela i uči domorodački jezik.

Otočani su ga zbog njegove nesebičnosti i požrtvovnosti vrlo brzo zavoljeli, bez obzira što je na Havajima tada bilo vrlo malo kršćana.

Otac Damjan – darovao život za gubavce!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemirna duša koja želi sebe razdati ljudima, kakva je bila oca Damjana, ne može predugo biti u miru gdje se ne događa nešto što će je usrećiti. Ubrzo otac Damjan odlazi na havajski otok gubavaca Molokai, koji je slovio kao „pakao Južnog mora“.

S dopuštenjem biskupa 1873. stiže na otok kao jedini zdravi čovjek među 816 gubavaca!

Tu gubavcima postaje otac, majka, brat, svećenik, liječnik, savjetnik i sasvim se predaje službi za te nesretne ljude. Kršćanska duša oca Damjana je htjela obuhvatiti cijeli svijet, pa se je tako hrabro i nesebično darivao gubavcima. A gubavci su mu pristupali s najvećim povjerenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otoku gradi nove kolibe za gubavce, dva sirotišta za djecu i crkvu svete Filomene. Ubrzo se u Belgiji i širom kršćanskog svijeta pročuje glas o nesebičnom apostolatu i predanju oca Damjana, te pomoć i darovi počinju pristizati na Molokai iz cijelog svijeta.

Uskoro i on sam dobiva simptome gube, te se 1885. bolest jasno očituje. Nekoć lijepo i snažno tijelo sada je ogubavilo, a otac Damjan se tako izjednačio sa voljenim gubavcima i u bolesti. Otpali su mu prsti, a ostali samo prst i kažiprst sa kojima je dijelio pričest gubavcima. Počeo je gubiti snagu, a prijatelji gubavci su ga ganuti obilazili plačući nad čovjekom koji ih je toliko ljubio da je dao svoj život za njih.

Umro je 1889., a na spomeniku blizu groba kod crkve svete Filomene na Havajima pisalo je: „Svetoj uspomeni na časnog oca Damjana de Veustera, koji je umro kao mučenik ljubavi“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine tisuće Belgijanaca na sprovodu velikana – a danas?

Na zahtjev belgijskog kralja tijelo mu je dopremljeno u domovinu gdje su ga od Antwerpena do rodnog Tremela ispratile stotine tisuća ljudi na čelu s kraljem i kardinalom, u istovremenom plaču i radosti što je Belgija dala takvog sina.

A kada su Havaji postali savezna američka država, u američki Statutary Hall (Dvorana kipova) postavili su kip oca Damjana kao znak zahvalnosti.

Nakon beatifikacije 1995. dio njegovih relikvija vraćen je na otok Molokai njegovim voljenim Havajcima, a o njegovom životu snimljeni su brojni filmovi i napisane brojne knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Belgija pomalo zaboravlja jednog od najvećih sinova svog naroda, a kršćanstvo je u ovoj zemlji, kao i Skandinaviji, praktički pred izumiranjem.

Hoće li zagovor svetog Damjana pomoći da se njegov narod probudi iz ovog bijednog duhovnog stanja i da se Isusova ljubav, koju je s toliko vjere pronosio djelima sveti Damjan de Veuster, ponovno rodi u srcima Belgijaca i Zapadnih Europljana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.