16. lipnja 1671. Stjenka Razin – poznati vođa Kozaka koji je napao Perziju i Rusiju

Foto: wikipedia

Kozak Stjenka Razin pripadao je tzv. donskim kozacima, ljudima koje su ruski carevi koristili kao specifičnu vojnu snagu. Napadao je Perziju, pa čak i turkmenska područja istočno od Kaspijskog jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1671. smaknut je kozački vođa Stjenka Razin. Imao je vrlo neobičan život, tijekom kojega je vodio niz bandi koje su pljačkale čak po dalekoj Perziji (Iranu). Razin je pripadao tzv. donskim kozacima, ljudima koje su ruski carevi koristili kao specifičnu vojnu snagu. Rođen je na obalama rijeke Volge.

Budući da se rijeka Volga ulijeva u Kaspijsko jezero, kozaci su tim putem na svojim brodovima mogli doći sve do sjeverne Perzije (Irana). Naime, zanimljivo je da i danas sjeverni dio Irana izlazi na Kaspijsko jezero (najveće jezero na svijetu). Dapače, današnji glavni grad Irana – Teheran – udaljen je samo osamdesetak kilometara od obale tog jezera.

Na svojim pohodima Razinovi su kozaci zauzeli grad Baku (današnji glavni grad Azerbajdžana), koji je na obali Kaspijskog mora, a u Iranu je Razin otišao sve do Isfahana da pokuša od perzijskog šaha dobiti zemlju u zamjenu za pokornost. To mu nije uspjelo, pa su kozaci nastavili pljačkati. Udarali su čak i na turkmenska područja istočno od Kaspijskog jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se Razin osilio i poveo napad na samo Rusko Carstvo. Po rijeci Volgi namjeravao je osvajati područja na sjever prema Moskvi. No, uhićen je i na današnji dan raščetvoren na jednom trgu u Moskvi.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.