16. rujna 1963. – osnovana Malezija kao neobičan savez sultanata

Foto: Thinkstock

Malezija je federacija koja se sastoji od devet sultanata i četiri saveze države kojima su na čelu guverneri. Između devet sultana bira se na petogodišnje razdoblje Vrhovni vladar (kralj).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je pri osnutku države Malezije 1963. u nju kao sastavni dio ušao i Singapur. Ime Malaysia načinjeno je od Malaya s dodatkom slova “si”. Međutim, Singapur je za manje od dvije godine izašao iz Malezije i danas je nezavisna država. Malezija je federacija koja se sastoji od devet sultanata i četiri saveze države kojima su na čelu guverneri. Između devet sultana bira se na petogodišnje razdoblje Vrhovni vladar (kralj).

Glavni grad Malezije je Kuala Lumpur s oko 1,8 milijuna stanovnika. Klima je ekvatorijalna na jugu s visokim temperaturama i obiljem padalina, a monsunska na sjeveru.

Malajci i ostali domorodački narodi čine 61,4 posto stanovništva, Kineza je 30 posto, Indijaca 8,1 posto i ostalih 0,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po religijskoj pripadnosti, većinom su muslimani 52,9 posto, potom budisti 17,3 posto, na razne kineske narodne vjere otpada 11,6 posto, hinduista je 7 posto, kršćana 6,4 posto i ostalih 4,8 posto.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.