16. svibnja 1929. – Dodijeljen prvi Oscar

Na današnji dan 16. svibnja 1929. dodijeljene su prve filmske nagrade poznatije pod imenom Oscar. Za najbolju mušku ulogu Oscara je dobio Emil Jannings, poznat po tome što je kasnije u Hitlerovoj Njemačkoj glumio u nacističkim propagandnim filmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan održana je prva ceremonija dodjele Oscara u povijesti. Dogodilo se to u hotelu Hollywood Roosevelt u Los Angelesu. Nagrade je dodijelila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, osnovana dvije godine ranije na poticaj poznatog filmaša Louisa Mayera (iz kompanije MGM tj. Metro-Goldwyn-Mayer). Dodijeljeno je 15 kipića Oscara, koji su dizajnom ostali gotovo nepromijenjeni sve do danas.

Kipići prikazuju golog muškarca koji drži mač, visoki su 34 centimetra i teški 3.85 kilograma. Izrađeni su od legure nazvane britanij (93% kositra, 5% antimona i 2% bakra), a izvana su pozlaćeni.

Postoji više teorija o tome kako je nagrada dobila naziv “Oscar”. Jedna je od najpopularnijih teorija da je knjižničarka i tajnica Akademije Margaret Herrick izjavila da je kipić podsjeća na njenog ujaka Oscara, pa se to ime „uhvatilo“. No i glumica Bette Davis tvrdila je da je ona nazvala kipić tim imenom po svom prvom suprugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvoj dodjeli, na današnji dan, Oscara za najbolju mušku ulogu dobio je Emil Jannings, poznat po tome što je kasnije u Hitlerovoj Njemačkoj glumio u nacističkim propagandnim filmovima, a Joseph Goebbels ga je proglasio “umjetnikom Reicha”. Počasnu nagradu dobio je na prvoj dodjeli i slavni Charlie Chaplin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.