17. ožujka 180. umro car Marko Aurelije – kraj „zlatnog doba“ Rima

Foto: Wikimedia Commons

Smrt Marka Aurelija označila je kraj dugotrajnog stabilnog razdoblja u povijesti Rimskog Carstva, svojevrsnog „zlatnog doba“ tijekom kojeg je carstvo doseglo svoj najveći teritorijalni opseg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 180. godine umro je rimski car Marko Aurelije. Taj je značajan događaj prikazan u početnom dijelu Oscarima nagrađenog filmskog hita Gladijator (Gladiator) iz 2000. godine. Međutim, u filmu je careva smrt prikazana kao ubojstvo koje je počinio njegov vlastiti sin Komod, što je odstupanje od povijesne stvarnosti.

Naime, koliko je poznato, Marka Aurelija nije ubio njegov sin, nego je car umro u vojnom logoru pokraj današnjeg Beča (lat. Vindobona), vjerojatno od posljedica bolesti. U trenutku smrti bio je Marko Aurelije u 59. godini života.

Smrću Marka Aurelija završilo je razmjerno dugotrajno stabilno razdoblje u povijesti Rimskog Carstva, svojevrsno „zlatno doba“ tijekom kojeg su careve u načelu nasljeđivali njihovi posvojeni sinovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marka Aurelija naslijedio je, naprotiv, nakon njegove smrti na današnji dan, njegov rođeni sin Komod, čime je tradicija „usvojenih careva“ prekinuta. Tijekom spomenutog „zlatnog doba“, koje je trajalo oko 80 godina, Rimsko je Carstvo doseglo ujedno i svoj maksimalni teritorijalni opseg (za vrijeme cara Trajana).

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.